Како замишљају своју каријеру
ГЕНЕРАЦИЈА „Z” СТАСАВА

Припадницима Генерације „Z” дигиталне технологије представљају користан алат за налажење решења за све проблеме, што не чуди јер су уз ове технологије одрастали. Како припадници Генерације „Z” замишљају своју каријеру, да ли маштају о раду у великој компанији или више воле независност, шта очекују на радном месту – питања су која све више окупирају будуће послодавце ових младих људи.

У жељи да сазна одговоре, компанија Нестле Србија је позвала студенте и младе дипломце да на њиховом сајту, у форми имејла будућем послодавцу, напишу своја размишљања на тему каријере и идеалног радног места. Сазнања ће помоћи овој, али и другим фирмама, да се приближе припадницима ове генерације и пруже им подршку, јер ће управо они заузимати све већи проценат у укупном броју запослених. У једном скоријем истраживању у САД, чак 79 одсто анкетираних руководилаца назвало их је генерацијом са којом је најизазовније сарађивати.

Иако не постоји сасвим прецизна подела, Генерацију „Z” чине млади рођени између 1997. и 2012. „Џензери“, дакле, данас имају између 12 и 26 година и одрастају у свету који се у социјално-економском смислу брзо мења, са технолошким напретком без преседана. Чувена песма Пинк Флојда „Још једна цигла у зиду“ била је химна њихових родитеља, а кроз њену призму данас можемо посматрати како нове генерације виде своју каријеру у ери дефинисаној иновацијама и неизвесношћу.

Јасно је да су млади свесни неопходности образовања у економији која се све више заснива на знању, али имају снажну жељу за образовањем које је релевантно. Они теже да буду опремљени прилагодљивим вештинама које превазилазе традиционалне улоге у послу и подстичу креативно размишљање, чиме разбијају калуп да буду само „цигле“ у нефлексибилном систему.

Док су претходне генерације посао од 9 до 5 прихватале без поговора, па чак и величале култ продуктивности, Генерација „Z”тражи нове моделе рада који ће им донети осећај испуњености без „изгарања“. Преферирају каријере које задовољавају њихову жељу за балансом између посла и приватног живота и остављају им простора да се баве хобијима и посвете своје време другим активностима. Посао на даљину, фриленс ангажовање и предузетништво за њих су начини да сруше зидове традиционалних канцеларијских простора, док им експанзија друштвених мрежа и личних блогова омогућава да покажу своје таленте и вештине – да нису само још једна обична „цигла у зиду“.

„Џензерима“ посао не значи само финансијску стабилност. То је и пут за лични раст, развој и друштвени утицај. Они теже каријерама које су у складу са њиховим вредностима и омогућавају им да се позабаве питањима као што су друштвено одговорне теме, одржив развој.

 

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању