ЛЕКОВИТЕ ПЕЧУРКЕ
Гљиве за 21. век

Да ли сте знали да је доктор Ши Жан Ли, најславнији  доктор династије Минг, у књизи „Велика енциклопедија лековитог биља“ написао да дугорочно узимање ганодерме луцидум или реиши гљиве омогућава формирање здравог тела и постизање дуговечности. Она се може, према саветима овог доктора, узимати свакодневно и одлична је за имуни систем, нема нежељена дејства а помаже код тумора, детоксикације јетре, хипертензије и дијабетеса, алергија, у борби против старења.

У околини Београда, у Младеновцу, у предивно адаптираном простору од преко 300 квадрата, Александар Симеуновић и Славица Андрић заједно са својим пријатељима узгајају лековите печурке. Реиши или на кинеском линг-џи (света гљива), лавља грива, ћуранов реп, краљевска буковача, обична буковача… изгледају као скулптуре на некој необичној изложби. И свака од њих прича своју посебну причу. Наравно, лековиту.

Трагом неких невероватних прича о лековитим гљивама стигли смо до Александра и Славице на Космај, где иначе живе, да сазнамо зашто су се заљубили у печурке и како успевају да гаје ове невероватне врсте и од њих праве лековите тинктуре. Александар је постао пасионирани узгајивач печурака али је на почетку и по пет-шест сати читао све о гајењу гљива, а онда у својој лабораторији примењивао стечено знање.

– Почели смо тако што смо печурке прво гајили у нашем стану, у кухињи, у орману од металне конструкције, који смо обложили најлоном да би оне имале светлост и влагу. Најлон је био транспарентан и пропуштао је сунчеву светлост јер печуркама треба 12 сати светлости, 12 сати мрака, баш као и у природи. И то су били идеални услови.

Одакле вам се родила идеја за узгој лековитих печурака које није лако произвести, али ни наћи материјал за њихов узгој на нашем тржишту?

– Ја сам шест година радио у једној пивари – каже Саша –  па сам се кроз производњу пива заинтересовао за микробиологију. Радио сам заједно са технологом у производњи, буквално све, од зрна до флаше, а у том процесу сам се заинтересовао и за микробиологију и дошао на идеју да производим са пријатељима лековите печурке. Међутим, код нас нисам нигде могао да набавим мицелијум, семе и културе за печурке које сам хтео да гајим, јер се овде највише производе буковаче и шитаке, шампињони. Онда сам морао буквално да кренем од почетка. Не може се рећи да су печурке лековите, јер не лече оне ништа конкретно. Оне враћају баланс организму и то доводи до побољшања здравственог стања. Хтео сам  да сазнања до којих сам ја дошао пренесем другим људима и да им помогнем.

Пише Бранка Ковачевић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању