МОЗАИК: МЈАНМАР
Годину дана од војног пуча

Снаге безбедности у Мјанмару ухапсиле су претходне недеље близу шездесет особа, како би осујетиле планове за општи штрајк који је био најављен за 1. фебруар, на годишњицу војног пуча у овој земљи југоисточне Азије, наводи се у тексту државних новина „Myanma Alinn Daily“. Противници војне власти су путем друштвених мрежа позвали на „тихи штрајк“ са циљем да се испразне улице тако што ће људи остати код куће, а предузећа бити затворена. Међу хапшенима из градова широм земље су трговци, власници ресторана и лекари. Хапшења су уследила након званичних упозорења да би учесници у штрајку могли бити кривично гоњени по пријавама које укључују и дела тероризма за које су предвиђене казне доживотног затвора и могућа конфискација имовине.

Да подсетимо, војни удар који се догодио 1. фебруара 2021. збацио је изабрану владу Аунг Сан Су Ћи, чија је странка Национална лига за демократију, освојила велику већину на изборима 2020. године, а које је војна хунта прогласила неважећим. Независни посматрачи оценили су да су избори већином били слободни и поштени. Национална лига је требало да започне други петогодишњи мандат након ове убедљиве победе.

Специјална изасланица УН за Мјанмар Ноелен Хеyзер је 1. фебруара, на виртуелној конференцији за новинаре у седишту УН, у Њујорку, рекла да је насиље појачано откако је војска преузела власт, што је изазвало покрет отпора у земљи. Ситуација у Мјанмару је све нестабилнија а војне операције, укључујући артиљеријске и ваздушне нападе, усмерене су на цивиле, рекла је Хеузер. Навела је да је око 1.500 цивила убијено у протеклој години, а број интерно расељених порастао са више од 320.000 на крају 2021. на више од 400.000. људи.

Хеyзер, која је на ову функцију постављена пре непуна два месеца је додала да скоро половина становништва Мјанмара сада живи у сиромаштву и да је процењено да је за више од 14,4 милиона људи потребна хуманитарна помоћ и заштита.

Иначе, Суд у Мјанмару осудио је половином јануара свргнуту лидерку Аунг Сан Су Ћи на још четири године затвора због илегалног увоза и поседовање воки-токија и кршење ограничења уведених због пандемије, саопштио је правни званичник.

Добитница Нобелове награде за мир 76-годишња Су Ћи, која је у притвору откако су генерали извели државни удар и збацили њену владу, суочава се са десетак оптужби. Ако буде проглашена кривом по свим оптужбама, могла би да буде осуђена (укупно) на више од 100 година затвора.

Присталице Су Ћи и независни аналитичари кажу да су оптужбе против ње смишљене да легитимизују војни пуч и спрече је да се врати политици.

Информације о овој пресуди, која је донета у главном граду Нејпјидоу, саопштио је правни званичник који је инсистирао на анонимности, из страха да ће бити кажњен, јер је војна хунта забранила њеном правном тиму да говори за медије или међународне организације.

Војна влада је већ објавила да намерава да задржи ванредно стање до одржавања нових избора у августу 2023.

 

Приредила Сања Лазаревић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању