Необичан захтев званичне Бугарске
ГОРАНЦИ, НИЧИЈИ И СВАЧИЈИ

У ситуацији кад, етничка заједница Горанаца на Косову и Метохији од 1999. године нема готово никаква права, укинута им је општина Гора, не дозвољава им се да је опет формирају, не дозвољава им се до покрећу приватни бизнис, постали су мањина у општини Драгаш у којој су до 1999. чинили процентуално изнад 95 одсто састава становништва – званична Софија поново тражи за 15.000 Горанаца статус бугарске мањине на Космету. Подпреседница Бугарске Илијана Јотова то је званично затражила од Приштине приликом посете Горанцима у Гори од 17. до 20. фебруара.

У времену кад су тако обесправљени и кад им Београд не може много помоћи, многи желе да Горанци доживе овај потез Бугарске као излазак из зачауреног сивила и одлазак у Европску унију напречац, где ће без проблема добијати посао преко бироа а не тражећи га „на црно“.

Београд, међутим, није заборавио Горанце па им примања редовно стижу у школе, као и социјална примања и српске пензије. Ту су и друге врсте помоћи.

             Председник Националног савета Горанске мањине у Србији Амир Кајкуш поручио је да на просторима садашње Горе Горанци живе дуже од осам векова под тим именом које и данас користе и да ту чувају свој идентитет.

Кајкуш је то рекао 19. фебруара, након посете потпредседнице Бугарске Илијане Јотове КиМ и областима у којима, према њеним речима, живи „бугарска етничка заједница“. Она је затражила да „бугарска етничка заједница“ добије статус мањине, уз подсећање да Софија тражи да Горанци званично буду признати као бугарска мањина на Косову.

Кајкуш је истакао да је један од разлога за формирање Националног савета Горанаца у Србији управо био и тај да очувају свој вишевековни идентитет и дају на значају чињеници да Горанци постоје, и по историјским записима, сигурно више од осам векова.

О томе постоје и писани документи у којима се називају Горанцима, говори Кајкуш.

– То није ништа ново, али се још увек не знају прави мотиви. С обзиром на својатања којима се баве многе земље, ова етничка група је на веома високој цени. На пример, Турци кажу да су Горанци пореклом Турци, Македонци да су то македонски муслимани, Бугари да су пореклом Бугари, Албанци да су пореклом из Албаније, Срби да су њихови – каже угледни новинар „Политике“ Зејнел Зејнели који је и написао књигу са насловом „Гораци свачији и ничији а ипак своји“.

– О мојим Горанцима има шта да се напише: они су данас Горанци, муслиманске вероисповести, и то не може да се промени. Ма шта било, ма ко их својатао, Горанци ће опстати, и поред тога што  се осећају да су и свачији и ничији. То зависи од њих самих, а не од оних неодговорних, који би да њима руководе,  да их нуде, да им одређују како ће и где живети и на крају чији ће бити – каже Зејнели.

 

Текст и фотографије Зоран Влашковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању