Само за наjсмелије
Горњачка ферата

ИЛУСТРОВАНА АВАНТУРЕ

Горњачка ферата

Само за наjсмелије

 

 

Текст и фотографије Милош Мићановић

 

На 120 километара источно од Београда, после два сата вожње, стиже се до Горњачке клисуре на ободу Хомољских планина, уз сам ток реке Млаве. Горњачка клисура, и читав овај део источне Србије, сем по познатим културно-историјским споменицима, манастирима Горњак и Свете Тројице, обиљу прелепих крајолика и јединствених пејзажа, Крупајском и врелу Млаве, венцима Хомоља, одскора је позната и по такозваној Виа Ферати, планинарском умећу резервисаном само за оне – баш најсмелије!

Виа ферата, или опремљени пењачки пут, у ствари је посебан вид планинарског спорта на стенама, кроз тешко приступачне терене. Преданим радом на усавршавању свих неопходних композиција тог изузетно изазовног алпинистичког изазова, поклоници планинарског спорта из тог краја успели су у својој замисли – обогаћивању спортско-рекреативне понуде Хомоља, поспешивању туристичких потенцијала не само источне већ и читаве Србије, а свим посетиоцима пружили ужитак посматрања скоро па немогућих препрека на путу ка небеским висинама.

Данас је, захваљујући оснивачами и домаћинима, Горњачка ферата друга најзахтевнија у целом региону.

„Илустрована Политика“ је била на овом догађају и ево шта нам је рекао један од зачетника идеје о ферати и председник Планинарског спортског друштва „Горњак“ из оближњег Петровца на Млави, Дејан Антић.

„Прво место по тежини и изазовима заузима ферата у Зубином Потоку, на Космету. Ми скромно чувамо друго место, али смо у централној Србији без премца“.