Горска служба спасавања Србије

Припадници ове добровољне и непрофитабилне организације обучени су за акције спасавања на планинама, скијалиштима, у пећинама, у стени, у урбаним условима после елементарних непогода… Кад год је „густо”, кад треба брзо и ефикасно деловати, спасити људе са најнеприступачнијих терена, зову управо њих, а јавност тако мало зна о овим скромним момцима великог срца

Недавно драматично спасавање дванаесторице дечака и њиховог тренера из пећине на Тајланду, пратио је читав свет, а бројне екипе обучених и добро опремљених спасилаца, успели су да изведу подвиг раван чуду. Вероватно су се многи упитали шта би било да се нешто слично догоди и овде? Како би наше јединице обучене за овакве ситуације реаговале и да ли би биле способне да изведу сличан захват? Осим војске и полиције, које имају специјалне јединице за овакве ванредне ситуације, јавности је мало познато да су у Србији врло активни и момци из Горске службе спасавања (ГСС), који управо прискачу у помоћ на најнеприступачнијим теренима, тамо где би се тешко било ко други пробио. Због тога и заслужују да се о њима нешто више каже, како због њих самих, тако и због свих нас, за случај да се нађемо у некој сличној ситуацији, да знамо коме да се прво обратимо.

Горска служба спасавања је добровољна и непрофитабилна организација, основана још 1952. у оквиру Планинарског савеза Србије. Данас, њу чини око 250 активних спасилаца (укупно чланство броји више од хиљаду), од којих су многи искусни планинари, високогорци, алпинисти, спортски пењачи, спелеолози, рониоци, скијаши, параглајдисти… О њиховом ангажовању, мотивима, али и проблемима са којима се суочавају разговарамо са Немањом Милићем, задуженим за односе с јавношћу. Најпре смо га замолили да нам прокоментарише дешавања на Тајланду. – Сама информација да су у овој акцији спасавања учествовале спасилачке екипе из десет земаља говори о комплексности овог подвига. Сложеним процедурама и тимским радом су управо доказали да није немогућа, али је свакако најсложенија акција спасавања коју смо видели у скорије време. Спелеоспасавање је у домену Горске службе спасавања и баш је у Србији у Потпећкој пећини одржана здружена интернационална вежба чланица ЕЦРА-е (Европска асоцијација спасавања из спелеолошких објеката). Циљ вежбе је била евакуација унесрећеног унутар спелеолошког објекта, иза сифона, уз употребу спелеоспасилачких и ронилачких техника. У вежби су учествовали спасиоци из Турске, Француске, Словеније, Румуније, Хрватске, БиХ и Србије.

Наставак можете прочитати у броју 3103.