Говори који су променили свет

Ко су људи који су својим знаменитим речима утицали на ток торије? Које су околности претходиле преокретима које су јавили својим упечатљивим иступањима и какве су последице за собом оставили? Од родоначелника религија и проповедника, генијалних војсковођа и харизматичних државника, од врских фанатика до погубних популистичких вођа свих ће тати упамћени по једном: после њихових чувених говора, шта више није било исто.

Трећег маја 1945. године нацистичка Немачка формално је капитулирала пред савезничким силама. Други светски рат на европском тлу био је
завршен. Непријатељства су, међутим, настављена на Далеком истоку, где су САД и савезничке силе наставиле с ратним дејствима која су за циљ имала исцрпљивање Јапана. Упркос чињеници да су Јапанци били надјачани и на копну и на мору, те да су Американци већ успоставили доминацију у ваздуху, спремност Јапанаца да се боре до последњега опомињала је савезнике да до победе неће стићи ни брзо ни лако. И заиста, у јуну 1945, пуне три недеље трајале су жестоке борбе за острво Окинава, које ће САД заузети по цену готово 13.000 америчких живота.

Наставак можете прочитати у броју 3099.