Govori koji su promenili svet

Ko su ljudi koji su svojim znamenitim rečima uticali na tok torije? Koje su okolnosti prethodile preokretima koje su javili svojim upečatljivim istupanjima i kakve su posledice za sobom ostavili? Od rodonačelnika religija i propovednika, genijalnih vojskovođa i harizmatičnih državnika, od vrskih fanatika do pogubnih populističkih vođa svih će tati upamćeni po jednom: posle njihovih čuvenih govora, šta više nije bilo isto.

Trećeg maja 1945. godine nacistička Nemačka formalno je kapitulirala pred savezničkim silama. Drugi svetski rat na evropskom tlu bio je
završen. Neprijateljstva su, međutim, nastavljena na Dalekom istoku, gde su SAD i savezničke sile nastavile s ratnim dejstvima koja su za cilj imala iscrpljivanje Japana. Uprkos činjenici da su Japanci bili nadjačani i na kopnu i na moru, te da su Amerikanci već uspostavili dominaciju u vazduhu, spremnost Japanaca da se bore do poslednjega opominjala je saveznike da do pobede neće stići ni brzo ni lako. I zaista, u junu 1945, pune tri nedelje trajale su žestoke borbe za ostrvo Okinava, koje će SAD zauzeti po cenu gotovo 13.000 američkih života.

Nastavak možete pročitati u broju 3099.