Хаџи-Проданова пећина и њени окамењени водопади

Археолози су утврдили да је била привремено станиште ловаца -неандерталаца, а историчари да је ту склањао збег карађорђев војвода. Недавно је уређена и доступна свима

Одшкрину Никола гвоздена врата на улазу у пећину, упали светло, а зраци почеше да разбијају таму. Разбише и сан неколицини слепих мишева који су мир нашли у близини улаза. А колико их има, најбоље се види по поду. Једно време газите само по ономе што ови наглавувисећи сисари одозго избаце из црева. – Брзо се умире, навикли су се већ – каже Никола као да нам умирује савест што смо их пренули из поподневног дремежа. Николи је презиме Пивљаковић и званично је водич у Хаџи-Продановој пећини. Још се такорећи уходава, јер пећина је тек недавно уређена и отворена за посетиоце. Улаз је бесплатан. – Хоћемо и на тај начин да мало привучемо туристе – објасни Никола зашто нам није наплатио билете. Поред цркве, која је на улазу у пећину, само смо прошли. О њој Никола приповеда док посетиоце упознаје са богатством пећине. – Пећина је испитана у дужини од 400 метара – почиње да декламује Никола. – Овај улазни део широк је око три метра и тако је све до овог сужења одакле се улази у дворану.

Онда је у том улазном делу застао да исприча како су почетком овог миленијума археолози истражили пећину, како је утврђено да је ту привремено боравио праисторијски човек, да је простор делио са пећинским медведом. А све то археолози су потврдили налазима. Прича Никола, добро је савладао материју, и тако стиже до узаног пролаза. Био је тај пролаз још мањи, каже, али су истраживачи и они који су уређивали пећину морали да га прошире како би могли посетиоци да уђу. Стајао је на том малом улазу као да је хтео да малу екипу “Илустроване” припреми на нешто несвакидашње. Да своје госте изненади. И, ако му је то био циљ, успео је. Кроз мали пролаз улази се у нестварно лепу дворану. Оно што је занимљиво, дворана, као и остатак истражене пећине не обилује претерано украсима. Али, та дворана из неког разлога делује магично. Величанствено. Као код даме која вас не привуче изгледом, а све време из неког разлога гледате у њу. Привукла вам је нечим пажњу, а објективног објашњења нема.

Наставак прочитајте у броју 3161.