Hadži-Prodanova pećina i njeni okamenjeni vodopadi

Arheolozi su utvrdili da je bila privremeno stanište lovaca -neandertalaca, a istoričari da je tu sklanjao zbeg karađorđev vojvoda. Nedavno je uređena i dostupna svima

Odškrinu Nikola gvozdena vrata na ulazu u pećinu, upali svetlo, a zraci počeše da razbijaju tamu. Razbiše i san nekolicini slepih miševa koji su mir našli u blizini ulaza. A koliko ih ima, najbolje se vidi po podu. Jedno vreme gazite samo po onome što ovi naglavuviseći sisari odozgo izbace iz creva. – Brzo se umire, navikli su se već – kaže Nikola kao da nam umiruje savest što smo ih prenuli iz popodnevnog dremeža. Nikoli je prezime Pivljaković i zvanično je vodič u Hadži-Prodanovoj pećini. Još se takoreći uhodava, jer pećina je tek nedavno uređena i otvorena za posetioce. Ulaz je besplatan. – Hoćemo i na taj način da malo privučemo turiste – objasni Nikola zašto nam nije naplatio bilete. Pored crkve, koja je na ulazu u pećinu, samo smo prošli. O njoj Nikola pripoveda dok posetioce upoznaje sa bogatstvom pećine. – Pećina je ispitana u dužini od 400 metara – počinje da deklamuje Nikola. – Ovaj ulazni deo širok je oko tri metra i tako je sve do ovog suženja odakle se ulazi u dvoranu.

Onda je u tom ulaznom delu zastao da ispriča kako su početkom ovog milenijuma arheolozi istražili pećinu, kako je utvrđeno da je tu privremeno boravio praistorijski čovek, da je prostor delio sa pećinskim medvedom. A sve to arheolozi su potvrdili nalazima. Priča Nikola, dobro je savladao materiju, i tako stiže do uzanog prolaza. Bio je taj prolaz još manji, kaže, ali su istraživači i oni koji su uređivali pećinu morali da ga prošire kako bi mogli posetioci da uđu. Stajao je na tom malom ulazu kao da je hteo da malu ekipu “Ilustrovane” pripremi na nešto nesvakidašnje. Da svoje goste iznenadi. I, ako mu je to bio cilj, uspeo je. Kroz mali prolaz ulazi se u nestvarno lepu dvoranu. Ono što je zanimljivo, dvorana, kao i ostatak istražene pećine ne obiluje preterano ukrasima. Ali, ta dvorana iz nekog razloga deluje magično. Veličanstveno. Kao kod dame koja vas ne privuče izgledom, a sve vreme iz nekog razloga gledate u nju. Privukla vam je nečim pažnju, a objektivnog objašnjenja nema.

Nastavak pročitajte u broju 3161.