Хамад – аеродром будућности

Постоје аеродроми на којима пожелите да останете два или три пута дуже од предвиђеног времена чекања на следећи лет. Такав је међународни аеродром „Хамад“ (Хиа), крај Дохе, главног града Катара. отворен 2014, веома брзо је постао „број један“ на Блиском истоку, а када слетите овде, јасно вам је и зашто је тако

У избору „Скајтрекса“, бри танскe консултантскe фирмe,  ХИА је остао први у овом делу света и за 2018, трећу годину заредом, а ове године је, опет према „Скајтрексу“, напредовао на глобалном плану и са шестог се попео на пето место у свету.

Љубазно особље кетеринга „Катар Ервејза“ које нас је на лету из Кувајта добрано после поноћи сачекало са бешумним електричним возилом није успело да пронађе слободна места за одмор у „тихим“ собама. Но, испало је још боље што више од пет сати преседања нисам провео у спавању. То је заслужио аеродром који сматрају најлуксузнијим и, можда, најпријатнијим.

Величина аеродрома омогућава Катару да годишње прима више од 30 милиона путника, у скорој будућности 50 милиона, и буде чвориште за транзит путника. ХИА ће увелико помоћи у прихвату посетилаца за утакмице Светског првенства у фудбалу које ће се 2022. одржати у Катару.

Аеродром је изграђен на тлу делом отетом од мора. Поседује две узлетно полетне стазе, омогућавајући независне и истовремене операције. Стазе износе по два км и међу најдужима су на свету. Аеродром прима највеће авионе, попут „Ербаса“ А380, који је у флоти „Катар Ервејза“, националне авио-компаније емирата и чланица је „Уанворлд“ (Oneworld) алијансе.

Естетски, „Хамад“ наглашава арапски етос земље, имајући за тему оазу. Зграда за контролу авио-саобраћаја, прелеп путнички терминал са таласастим кровом осмишљеним да подсећа на морске валове у приобаљу и џамија налик огромној плавој капљици воде, представљају права мала уметничка дела.

Наставак прочитајте у броју 3124.