Застрашују повратнике
ХАПШЕЊА НА КОСМЕТУ

Од како је косовска полиција насилно ушла у зграде три општине 26. маја на северу Косова и Метохије : Зубином Потоку, Лепосавићу и Звечану, од тада не престаје  букавлно физички терор над Србима у овом делу јужне покрајине, али и не само ту. На северу Косова је од тада 800 косовских полицајаца, чији је број, до 2. августа у два наврата, према признању Приштине, смањиван за по 25 одсто.

Смањење присуства полиције на северу је обавеза из споразума заменика Бесника Бисљимија и изасланика Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака, који је договорен 10. јула у Братислави. Споразумом је предвиђено и организовање избора у четири општине на северу Косова.

Косовска полиција је 13. јула саопштила да је смањила прво присуство полиције за четвртину у и око општинских објеката на северу, што би сада значило да је до данас број косовских полицајаца преполовљен.

У међувремену тензије су се драматично подигле услед произвољних хапшења Срба и примене прекомерне силе од стране косовске полиције, па је стање попримили размере које су претња за безбедност читавог региона због чега су активно укључени и међународни посредници.

После хапшења деветоро Срба, након сукоба са полицијом и Кфором у Звечану и Лепосавићу 29. маја, петоро њих је пуштено уз кауцију да се брани са слободе, док су остали и даље у поритвору.

Но, почетком августа ухапшена су још двојица Срба, сада наводно због почињених ратних злочина 1999. У питању су  Жарко  Зарић, рођен 1954. године, бивши (1998. и 1999) командир подстанице полиције у Ракошу код Истока. Он је је ухапшен 4. августа у селу Љубожда код Истока где се вратио 2017.

“Полицијски истражитељи Управе за истраживање ратних злочина, успели су да лоцирају и ухапсе осумњиченог Ж. З., рођеног 1954. године, осумњиченог за кривично дело ‘Ратни злочин против цивилног становништва’ почињен у периоду 1998-1999. у општини Исток” – наводи се у саопштењу дирекције полиције у Приштини.

Косовска полиција је саопштила да је на административном прелазу Мердаре ухапсила 5. августа и Момира Пантића, осумњиченог такође за наводне ратне злочине у општини Исток, који је током рата био шеф милиције у том граду.

 

Текст и фотографије: Зоран Влашковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању