ДЕТОКС ОРГАНИЗМА
Хиџама терапија

Јануар месец је време када славимо и обилато се гостимо. Српска трпеза јесте на гласу по квалитету и врхунским укусима, али је, гледано из здравственог угла веома опасна уколико претерујемо са уносом хране, па је детоксикација организма сада и те како важна за одржавање доброг здравља.

О детоксикацији, начинима чишћења организма и ослобађања од отрова, разговарали смо са Татјаном Мандић, нутриционистом и саветником за исхрану, суплементацију и фитотерапију, професионалним хиџама терапеутом као и квалификованим практикантом акупунктуре. Интересовало нас је коју врсту детоксикације је корисно урадити и зашто је хиџама постала веома популарна у последње време?

– Када је детоксикација  организма у питању поред фитотретмана водећу улогу има хиџама или вентуза или сupping терапија, што су све називи за исту методу, само се у последње време највише користи термин хиџама. Хиџама се дели на четири врсте, па постоје: сува, влажна, масирајућа и пијавична хиџама. Ми у нашем холистичком студију спроводимо ове прве три набројане.

 Зашто је хиџама, ослобађање тела од штетних патогена, корисна за здравље и како се она изводи?

– Сува хиџама се изводи тако што се након благе масаже стерилне чашице постављају на одређена места и ту их остављамо око пет минута. Процедура се понавља неколико пута. Нема пуштања крви и због тога је називамо сувом. Добра је за све врсте болова у мишићима и може се радити на било ком делу тела. А влажна хиџама се изводи на исти начин као и сува једино што се тамо где је рађен вакуум, чашица скида, место се нежно избоде врло танким и кратким иглицама или ‘ножићима’ на дубини не већој од један милиметар. Чашица се враћа у првобитни положај и тог тренутка почиње да се ослобађа нечиста устајала крв, токсини, лимфа. Са овом терапијом у већини случајева бол и тегобе моментално потпуно нестају. Неки хиџама терапеути тврде да је отпадна крв која се ослободи мокром хиџамом по саставу слична као крв менструације и што је најважније са овом нечистом крвљу не изађе више од 5 одсто чисте крви што се лепо може видети када одстранимо на крају терапије чашице са којима смо радили.

Како се спроводи масирајућа хиџама, а коме се она као терапија уопште не препоручује?

– Масирајућа хиџама је масажа чашицама са слабијом вакуум снагом а спроводи се тако што се кожа намаже уљем, затим се постави чашица на одређено место и помера се у свим правцима колико пацијент може да издржи. Овом методом се такође ствара бољи проток крви и веома је делотворна као антицелулит масажа. А хиџама третман се не препоручује: трудницама, нарочито у првом триместру, женама у менструалном циклусу или онима које имају постпорођајно крварење, особама са прехладом, кијавицом, повишеном температуром, особама са упалом, инфекцијом коже. Такође, особе које имају проблем са шећером, коагулацијом или имају епилепсију, пију лекове за контролу високог притиска или било коју другу терапију, то морају нагласити.

Пише Бранка Ковачевић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању