Хипертензија

Повишен крвни притисак је најчешће обољење од којег годишње у свету умире око четири милиона људи. По неким анализама ми смо чак у врху земаља по броју новооболелих од ове опасне болести.

О хипертензији и њеним последицама по наше здравље, као и како да смањимо фаталне исходе, недавно смо разговарали са проф. др Предрагом Митровићем, кардиологом из Ургентног центра КЦС, јер нас је занимало зашто ми као нација толико много болујемо од ове болести и зашто често неозбиљно схватамо овај здравствени проблем? – Погледајмо, који су фактори ризика који доводе до појаве хипертензије: наследна предиспозиција, стрес, пушење, гојазност, шећерна болест, повишена масноћа у крви…Када говоримо о наследству, јасно нам је да то не можемо променити. На све друге факторе можемо утицати а са стресом само неки умеју да се изборе. На све ово додајмо и неозбиљност. Ми се сви осећамо као да имамо двадесет година и онда када имамо шездесет. Да ли се сваки притисак изнад 130/80 може сматрати хипертензијом и како он негативно и разарајуће утиче на наш организам? – Званично се сматра да су вредности крвног притиска изнад 140/90 mm Hg оне за које можемо да кажемо да постоји хипертензија, а да неко болује од хипертензије се може рећи ако има вредности крвног притиска изнад наведених вредности током 14 дана. Промене притиска спољне средине утичу и на промене притиска у нашем телу. Али то не мора бити болест. И нека друга обољења могу секундарно изазвати повишење крвног притиска, а то су обољења бубрега, ендокриних жлезда итд. А шта повишен крвни притисак изазива на нашем срцу? То вам је ситуација као када неко подиже тегове, па повећа мишићну масу руку и ногу. Исто се дешава и са срчаним мишићем, он се увећава, односно задебљава. Само је проблем у томе, што код мишића тела, циркулација прати развој мишића, па су они увек добро нахрањени кисеоником, а код срчаног мишића то није ситуација, па наше срце временом постаје увећано, растегнуто, слабо, недовољно исхрањено кисеоником, долази до појаве срчане слабости. А такво стање се не може поправити, може се само успорити. Хипертензија такође може изазвати и цепање аорте, крвног суда који излази из срца, јер повећани притисак који излази из нашег срца, удара у аорту као што море удара у стену и на крају је одвали.

Колико пута и како се мери крвни притисак да бисмо на време приметили неке значајне промене и како га на најбољи могући начин лечити ако је висок?

– Најчешћи узрок хипертензије су наши преци. Стрес је на другом месту, одмах иза наслеђа. А ако имате хипертензију, можете добити и инфаркт миокарда (срчани удар) и шлог, јер је хипертензија један од главних фактора ризика за појаву ових обољења.

Наставак можете прочитати у броју 3096.