Hipovitaminoza: šta nam telo poručuje

Jedan od prvih znakova da organizmu nedostaju vitamini jeste malaksalost, brzo zamaranje, kao i smanjena otpornost na virusne i bakterijske infekcije koje se u zimskom periodu ubrzano šire. Uzrok može biti nedostatak A, C, D i E vitamina, kao i hroma, selena, magnezijuma i cinka

Nedovoljan unos vitamina, kako tvrde doktori, znatno otežava organizmu da dobro radi i bude zdrav, oslabljuje ga i stvara „podlogu“ za mnoge infekcije i bolesti. Ali, konkretno, nedostatak određenog vitamina stvara tačno određene zdravstvene probleme. Problemi sa kožom: akne, ekcemi, staračke mrlje, kao i drugi kožni problemi mogu biti rezultat nedostatka vitamina A, B3, B8, C, E, biotina, omega 3 masnih kiselina, bakra, selena ili cinka. Problemi sa probavnim traktom kao što su opstipacija, dijareja, nadimanje, gasovi i loše varenje mogu biti posledica nedostatka vitamina B11, B12, C, D, E, K, kao i gvožđa, selena magnezijuma ili cinka, a nedostatak vitamina A, C, D i K, kao i hroma, cinka ili magnezijuma uzrokuju slabe kosti. Vitamini učestvuju u svim reakcijama u telu i kada se pojavi njihov deficit, organizam nam šalje određene znake na koje treba obratiti pažnju i pojačati unos namirnica koje ih sadrže kako bi se uspostavio potreban balans. Evo šta nam govori nedostatak svakog vitamina ponaosob!

Vitamin A

Suva koža i oči, uz dijareju i noćno slepilo pokazatelji su da organizmu nedostaje vitamin koji je veoma važan za očuvanje vida. Najviše ga ima u svežoj šargarepi, kajsijama, slatkom krompiru (batatu) i tuni pa se preporučuje pojačan unos ovih namirnica.

Kompleks B vitamina

Ispucali uglovi usana ukazuju na nedostatak B kompleksa posebno riboflavina B2, nijacina B3 i B12, ali i nedostatak cinka i gvožđa, a trnjenje koje se javlja u rukama i nogama, pokazatelj je da nam nedostaje vitamin, B i to posebno B12. Potrebno je pojačati unos jaja, tunjevine, lososa, školjki, odnosno morskih plodova, ili mahunarki, sočiva, kikirikija, sušenog paradajza, susama, blitve koje treba kombinovati, kako bi se gvožđe lakše apsorbovalo uz C vitamin, sa kupusom, karfiolom, brokolijem i crvenom paprikom. Osim što probleme sa kosom koja je oštećena i lomi se, mogu izazvati vremenski uslovi, može biti reč i o nedostatku vitamina B5, B6, B12 biotina ili hlora. Peckanje, svrab, ukočenost u rukama ili nogama ukazuju na nedostatak vitamina B6, B9 folne kiseline i B12. Uz sve ovo možete imati i simptome umora, iscrpljenosti, anemije, patiti od hormonskog disbalansa, depresije pa je potrebno na trpezu uvesti špargle, spanać, mahunarke i opet morske plodove. Osip po licu uz opadanje kose ukazuju na nedostatak cinka i vitamina B7 kao i vitamina rastvorljivih u ulju (liposolubilni) A, D, E i K. Neka vrsta alergije ili osipa se može javiti i usled preteranog konzumiranja jaja čiji protein inhibira stvaranje vitamina, ali se zato preporučuje pivski kvasac, integralne žitarice, suvo voće, semenke tikve, orasi, karfiol, avokado, šampinjoni, mlečni proizvodi, maline i banane, a od mesa piletina, goveđe i svinjsko meso.

Nastavak pročitajte u broju 3123.