ДИЈЕТА ЗА МОЗАК
Храна која подстиче умне способности

Познато је да се променом исхране много тога може постићи на побољшању здравственог стања. Још уколико се таква исхрана примењује континуирано,  у дужем временском периоду, може доћи до значајног успоравања опадања когнитивних функција. Истраживања су показала да је највећи учинак био код оних људи који су увели шест оброка зеленог лиснатог поврћа  недељно и при том нису имали ризике по здравље.

Стручњаци су направили листу намирница које би требало редовно користити за побољшање здравственог стања али и за добар рад мозга. По том протоколу се нарочито препоручују: бобичасто воће, орашасти плодови, махунарке, зелено лиснато поврће, цитруси, риба, биљни чајеви и црна чоколада.

Бобичасто воће које је богато антиоксидантима, а садржи и фитонутријенте који побољшавају способност памћења и смањују ефекат хроничних дегенеративних процеса, чак и када се користе у мањим количинама. Довољно је, на пример, појести само једну шољу боровница или рибизли дневно, било свежих или смрзнутих, да би се побољшале и моторичке функције.

Орашасти плодови као што су: бадеми, ораси, лешници, бразилски орах, кикирики као и семенке сунцокрета, сусама и лана, природан су извор витамина Е који чува ментално здравље и интелектуалне способности, уз напомену да се  особама са повишеним крвним притиском препоручује да конзумирају обавезно оне неслане.

Одличан избор је и риба: пастрмка, харинга, лосос и сардине јер су богате омега 3 масним киселинама које су неопходне за све мождане активности.  Довољно је унети 100 до 120 грама рибе, два до три пута недељно.

Зелено поврће попут: кеља, броколија, спанаћа, зелене салате и першуна богато је витамином К који  појачава мождане функције тако што спречава оксидативне процесе нервних ћелија, а утиче и на нормалну коагулацију крви и спречава калцификацију артерија.

Махунарке: пасуљ, сочиво и грашак богати су минералима, влакнима и беланчевинама, а обезбеђују стабилан ниво шећера у крви и дају енергију која је потребна за добар рад мозга.

 

Приредила Наташа Ускоковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању