За Искру Стајић из Бујановца
ХУМАНИТАРНИ ГАЛА КОНЦЕРТ

Без двоумљења су запослени у Народном музеју Србије прихватили да свој простор уступе за организовање хуманитарног концерта који ће бити одржан 14. новембра. Предлог је потекао од Озрена Прице, оснивача и управитеља Фондације „Анђела“ са циљем да се прикупе средства за набавку очног комуникатора за шестогодишњу Искру Стајић из Бујановца, која болује од спастичне целебралне парализе.

– Извођачи, и сами особе са инвалидитетом, а истовремено изузетно надарени и признати уметници – Немања Црнатовић, слепи лирски тенор; Петра Спасојевић, слепа пијанисткиња, Кристина Јевтовић, пијанисткиња дистрофичар и Александар Керлета, баритон аутиста, својим примером показују да упорност и воља уз подршку заједнице чине чуда – каже Прица. – То их је мотивисало да се одазову позиву Фондације „Анђела,“ која, први пут у нашој земљи, организује овакав концерт. Иначе, Фондација је основана 2020. године, са циљем да пружи подршку особама са инвалидитетом и њиховим породицама. Та подршка се, заправо, огледа у томе да омогући адекватније коришћење стамбеног простора у ком борави особа којој су неопходна инвалидна колица.

Јесте Фондација основана са једним циљем, адаптација простора и његово прилагођавање особама са посебним потребама, али њени чланови организују и друге акције. Тако је и ово једна од њихових активности и до сада су набављена четири таква комуникатора за децу широм Србије.

– Верујем да ћемо, као и много пута раније, да покажемо колико смо хумани – каже Прица. – Иначе, на програму ће бити дела Баха, Бетовена, Вивалдија, Моцарта, Шумана, Равела и других. Концерт има и неке специфичности, односно у неколико ствари се разликује од сличних. Само желим да нагласим  да ће ови извођачи наступити први пут заједно, иако су до сада имали бројне наступе. Сада ће добити и хонорар, што до сада није била пракса.

Затим, додаје Прица, средства која буду донирана биће подељена у два износа. Један иде за пројекат Фондације, а о другом ће одлучити учесници конзензусом. И да би се знало, како Прица каже, где иде сваки динар од донација, све ће да буде документовано и доступно свима на увид.

Карте могу да се купе на билетарници Народног музеја од 4. новембра.

О.Р.

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању