БИСЕРИ ЗАПАДНЕ СРБИЈЕ
И без мора, има рајског одмора

Дефинитивно је дошло време активног туризма. Све је мање оних који годишњи одмор проводе „излежавајући се” и све је више оних других који са ранчевима на леђима, бициклима или пешице обилазе одабране дестинације. Расте и број оних који се о некој регији или неком пределу информишу путем друштвених мрежа. А како нас је, у највећем броју, корона оставила унутар граница Србије, почели смо да упознајемо сопствену земљу. И да јој се дивимо. Могу туристи да се на разне начине информишу о неком крају где желе да иду на одмор, али је много боље ако то добију збирно, садржајно и још у електронској форми. А баш тако нешто су учинили запослени у Туристичкој организацији регије Западна Србија. Електронским новинама су свакоме ко би хтео да се упозна са овим крајем понудили оно најважније. Најважније, јер све није могло да се обухвати, а има овај део наше земље чиме да дочека намерника.

Директор Мирослав Рађен о овом пројекту, каже:

– Туристичка организација регије Западна Србија у сарадњи са локалним ТО, чланицама регије, крајем прошле године почела је са издавањем електронских новина. Имајући у виду савремене тенденције на туристичком тржишту и потребе туриста да се  информишу преко интернета, овај вид промоције показао се као успешан. Поред медија са којима одлично сарађујемо, најзначајније информације о нашој туристичкој понуди могу се наћи и у електронским новинама које су доступне на нашој интернет страници www.wеstserbia.org и друштвеним мрежама. Тема овог броја су новине у понуди за летњу сезону у Западној Србији са акцентом на мање познате локалитете, а задовољство нам је да представимо и манифестације које ће се после прошлогодишње паузе одржати овог лета. Електронске новине у наредном периоду објављиваћемо квартално и до краја године очекују нас још два броја – каже директор Рађен.

Ово што следи део је оног што је у новинама написано, а и то написано је тек део онога што овај део наше земље нуди намернику.

Потпећка пећина

У селу Потпеће, 14 километара од Ужица ка Пожеги, налази се Потпећка пећина. То је јединствени споменик природе са улазом високим 50 метара, највећим на Балкану. У пећини се разликују два главна спрата на којима је 12 целина. Претпоставља се да је човек у Потпећкој пећини живео још у доба неолита. Пронађени су археолошки остаци керамике, обрађени јеленски рогови и кремено оруђе.

Воз ’ћира’ оживљава дух прошлих дана

Све до 1974. једна од најлепших железничких траса на свету пролазила је Мокром Гором. ’Ћирина’ парњача пробијала се кроз стеновите пределе пружном трасом у облику броја осам. Затим је саобраћај укинут на овој прузи, али је у новом миленијуму направљена музејско-туристичка железница и данас уз носталгичан писак парњаче оживљава романтични дух прошлих дана. Та вожња постала је популарна авантура која

пружа готово заборављену топлину труцкања возом.

Веома посећена атракција у Мокрој Гори је и етно-село Дрвенград, које се налази на брду Мећавник. Саграђено је према идеји познатог филмског режисера Емира Кустурице. Дрвенград се састоји од мноштва аутентичних брвнара, типичних за народно градитељство овог подручја, као и низа занимљивих садржаја: тргова, улица, биоскопа, галерије, цркве, спортског центра, ресторана… Овде се одржава познати филмски фестивал „Кустендорф“.

 

Приредио О. Радуловић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању