ЛОНДОН: КРАЉИЦА ЕЛИЗАБЕТА
И њена моћ, од Аустралије до Јамајке

Луксузна британска аукцијска кућа „Фелоуз“ повукла је из продаје ретки сат који су добили кинески војници као награду за учешћу у гушење побуне на Тргу Тјенанмен у Пекингу. Образложење: власник сата је добијао претње на друштвеним мрежама и продавац се забринуо за његову безбедност.

Овај сат је требало да се продаје заједно са мноштвом других луксузних сатова на аукцији заказаној за 19. април. Продаја сата, на којем је приказан војник са зеленим шлемом и текстом на кинеском  „89.6 у знак сећања на угушивање побуне“ покренула је полемику о етици профитирања од предмета повезаних са злочинима.

Број страдалих 3. и 4. јуна 1989. године на Тјенанмену и околним улицама је непознат. Процене на Западу досежу до неколико хиљада, док кинеска влада износи званичан податак о двеста-триста мртвих, међу њима и војника.

Из „Фелоуза“ су саопштили да сат потиче из приватне колекције и да је „био остављен у ормару дуги низ година“, док име војника који га је првобитно добио није познато. „Колико нам је познато, продавац није повезан са Народноослободилачком војском Кине нити са кинеском владом.“

У својој  књизи „Народна Република Амнезије: поновна посета Тјенанмену“, Луиза Лим, која је деценијама извештавала из Кине за Би-Би-Си и друге британске медије, наводи да је сат један од неколико признања које су добијали војници Народноослободилачке војске за своју улогу у сузбијању студентских протеста. Војници су добијали и књигу фотографија под називом „Браниоци престонице“, као и златом опточену медаљу са истим натписом.

Верује се да још постоји неколико стотина оваквих сатова, укључујући и један који је изложен на Унивезитету Јејл. У ранијој објави на свом блогу „Фелоуз“  је рекао да је сат, чија је цена између 2.500 и 3.500 британских фунти, вероватно једини ове врсте који се појављује на аукцији у Уједињеном Краљевству.  У каснијем саопштењу, „Фелоуз“ каже да је и раније продавао предмете са свих страна у глобалним сукобима. „Сат је од међународног инетреса“, кажу “и није на нама до коментаришемо догађаје из прошлости. Нама је важно да осветлимо историјске догађаје и о њима извештавамо с поштовањем и непристрасно“.

 

Приредила Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању