LONDON: KRALJICA ELIZABETA
I njena moć, od Australije do Jamajke

Luksuzna britanska aukcijska kuća „Felouz“ povukla je iz prodaje retki sat koji su dobili kineski vojnici kao nagradu za učešću u gušenje pobune na Trgu Tjenanmen u Pekingu. Obrazloženje: vlasnik sata je dobijao pretnje na društvenim mrežama i prodavac se zabrinuo za njegovu bezbednost.

Ovaj sat je trebalo da se prodaje zajedno sa mnoštvom drugih luksuznih satova na aukciji zakazanoj za 19. april. Prodaja sata, na kojem je prikazan vojnik sa zelenim šlemom i tekstom na kineskom  „89.6 u znak sećanja na ugušivanje pobune“ pokrenula je polemiku o etici profitiranja od predmeta povezanih sa zločinima.

Broj stradalih 3. i 4. juna 1989. godine na Tjenanmenu i okolnim ulicama je nepoznat. Procene na Zapadu dosežu do nekoliko hiljada, dok kineska vlada iznosi zvaničan podatak o dvesta-trista mrtvih, među njima i vojnika.

Iz „Felouza“ su saopštili da sat potiče iz privatne kolekcije i da je „bio ostavljen u ormaru dugi niz godina“, dok ime vojnika koji ga je prvobitno dobio nije poznato. „Koliko nam je poznato, prodavac nije povezan sa Narodnooslobodilačkom vojskom Kine niti sa kineskom vladom.“

U svojoj  knjizi „Narodna Republika Amnezije: ponovna poseta Tjenanmenu“, Luiza Lim, koja je decenijama izveštavala iz Kine za Bi-Bi-Si i druge britanske medije, navodi da je sat jedan od nekoliko priznanja koje su dobijali vojnici Narodnooslobodilačke vojske za svoju ulogu u suzbijanju studentskih protesta. Vojnici su dobijali i knjigu fotografija pod nazivom „Branioci prestonice“, kao i zlatom optočenu medalju sa istim natpisom.

Veruje se da još postoji nekoliko stotina ovakvih satova, uključujući i jedan koji je izložen na Univezitetu Jejl. U ranijoj objavi na svom blogu „Felouz“  je rekao da je sat, čija je cena između 2.500 i 3.500 britanskih funti, verovatno jedini ove vrste koji se pojavljuje na aukciji u Ujedinjenom Kraljevstvu.  U kasnijem saopštenju, „Felouz“ kaže da je i ranije prodavao predmete sa svih strana u globalnim sukobima. „Sat je od međunarodnog inetresa“, kažu “i nije na nama do komentarišemo događaje iz prošlosti. Nama je važno da osvetlimo istorijske događaje i o njima izveštavamo s poštovanjem i nepristrasno“.

 

Priredila Milica Stamatović

Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju