Кад си бесан ниси свој
ИГИ ПОП СЕ НЕ ПРЕДАЈЕ

Живот Игија Попа једна је од најзначајнијих прича о опстанку у свету популарне музике. Прилично дивљи младић накострешене косе, опчињен харизмом певача Џима Морисона, са надимком који је добио као бубњар у средњошколском саставу „Игуане“, Иги Поп је постао претходник панк-покрета крајем шездесетих и почетком седамдесетих са својим саставом „Стуџис“. Касније је музички еволуирао на сваких неколико година током дугачке каријере која траје више од пет деценија. Тада нас је је овај аутентични баритон рок музике навикао да буде непредвидив, а и данас од њега очекујемо ништа мање од – неочекиваног. Много је утицао на потоњу рок-легенду Дејвида Боувија који је, заузврат, помагао Игију кад год би се насукао на некој од животних обала.

Увек у близини били су му и другари попут Лу Рида или Деби Хари и Криса Стајна, оснивача групе „Блонди“, као и глумaц Џони Деп са којим је често сарађивао. Уз помоћ њих достигао је звездане (комерцијалне) тренутке своје соло каријере током осамдесетих. Касније је снимао занимљиве дуете, певао француске шансоне, био гост разних џез-фестивала, играо у бројним филмовима и поново оформио свој стари састав „Стуџис“.

Избегао је замке превеликог коришћења кокаина, као и неке ситуације опасне по живот, тако да му се свака од бруних 75 година види на лицу и телу. У једном периоду каријере сарађивао је са Гораном Бреговићем на музици за амерички филм Емира Кустурице „Аризона дрим“ (отпевао је четири песме), а пре неколико година био је и изврсни наратор у чудесном остварењу Бориса Митића „Слатко од ништа“.

Сада се Иги Поп вратио својим панк коренима и објавио нови албум “Сваки губитник“ на коме је сарађивао са награђиваним продуцентима и познатим музичарима из још познатијих група као што су „Ред Хот Чили Пеперс“ (са њима током лета иде на европску турнеју), „Ганс енд Роузис“, „Перл Џем“, „Блинк 182“ и „Џејнс Адикшен“. Неке песме сирове енергије, којој Иги увек даје предност у односу на испеглани звук, већ су постале хитови: „Frenzy”, “Strung out Johnny”, “Neo Punk”, и „The Regency”. И није ништа мање провокативан са стиховима које ту чујемо и не пева их са ништа мање енергија него што је то чинио у младости. Штавише, први стих прве песме на албуму гласи:“Got a dick and two balls, that’s more than you all”! Класични Иги.

 

Пише Срђан Јокановић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању