МОЗАИК: „ТАЈМ“ ПРОГЛАСИО ЛИЧНОСТ ГОДИНЕ
Илон Маск – најбољи или најгори избор

По традицији дугој 94 године, магазин „Тајм“ је у децембру прогласио личност године. Овог пута је то амерички милијардер јужноафричког порекла Илон Маск (50), кога магазин описује као „кловна, генија, провокатора, визионара, индустријалца, шоумена“.

Иако то што је Маск проглашен за „личност године“ није било велико изнанaђење, ипак је одлука уредништва угледног светског недељника изазвала бурне реакције на друштвеним мрежама и опаске типа „најгори избор икада“.

Маск се домогао престижне титуле у години када је његова компанија „Тесла“ постала највреднији произвођач аутомобила на свету, а његова свемирска компанија „Спејс Икс“ узлетела на ивицу атмосфере са потпуно цивилном посадом. Човек, који је такође на челу старт-ап предузећа за чиповање мозга „Неуралинк“ и компаније за инфраструктурне пројекте „Боринг компани“, ове године је реализовао изузетне изуме, као што су и његове компаније оствариле изузетан раст. Само тржишна вредност „Тесле“ прескочила је магичну цифру од хиљаду милијарди долара (произвођачи традиционалних аутомобила „Форд“ и „Џенерал Моторс“ заједно вреде мање од двеста милијарди долара), што је Маску обезбедило титулу најбогатијег човека на планети са личних око триста милијарди долара.

„Због изналажења решење за егзистенцијалне кризе, због отелотворења могућности и опасности које носи доба технолошких титана, због тога што се показао најхрабријим и најразорнијим покретачем друштва, Илон Маск је Личност године 2021“, написао је главни уредник магазина Едвард Фелсентал и приложио још нека објашњења. „Илон Маск је цели живот пркосио искомплексиранима; сада је, чини се, коначно у позицији да их постави на своје место. Јер, 2021. била је година Илона Маска. У априлу је `Спејс Икс` добио НАСА-ин ексклузивни уговор за слање америчких астронаута на Месец (2025. године), први пут после 1972. У мају је Маск био домаћин `Субота вече уживо` (изузетно популарна телевизијска емисија, комбинација стенд-ап комедије и сатире). У октобру је, рентакар див `Хертз` најавио да планира да својој флоти дода 100.000 модела `Тесле`.“

Најбогатији  човек на свету нема своју кућу и однедавно распродаје своје богатство, пише „Тајм“ и одаје признање Масковим свемирским постигнућима и производњи самовозећих аутомобила. „Довољан је један покрет његовог прста, па да се берза вине у небеса или сурва у амбис. Армија поклоника прати сваку његову изјаву“, истиче магазин и додаје како је година за нама заправо сведочанство вртложног кретања вредности криптовалута као последице његових твитова или мимова. Пре „Тајмовог“ проглашења, Макс је на Твитеру имао 66 милиона присталица.

Иначе, Маск је на доделу признања у Њујорк дошао са својим најмлађим сином  необичног имена  X Æ A-12 (има још пет синова, близанце и тројке са првом супругом Канађанком Џастин Вилсон). Малиша, који је у мају напунио годину дана, изазвао је одушевљење присутних, а снимак изласка на позорницу са славним татом бесомучно је дељен по друштвеним мрежама.

 

Припремила Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању