Илустрована на фестивалу у Локарну

Очекивали смо хировиту холивудску звезду која је пре интервјуа издала упутства новинарима „нема фотографисања са њом, нема аутограма, нема приватних питања, нема…“, али је, неочекивано, показала сав свој шарм и заводљивост остварене жене која зна шта још жели у животу

Волели смо је као плавокосу враголанку у романтичним комедијама из осамдесетих и деведесетих година, знали смо је као супругу холивудског глумца Дениса Квејда и питали смо се шта се то последњих десетак година десило са Мег Рајан? Као да је у земљу пропала! Чули смо и да се развела, а и видели да је имала хируршке корекције на лицу. Посветила се сину Џејку и ћерки Дејзи и било нам је жао што је једно драго лице нестало са великих екрана. Папараци су је пратили у стопу, са задовољством сликали глумичино „непрепознатљиво“ лице, као и новог човека у њеном животу – познатог америчког музичара Џона Меленкампа.

Након много година откако је дала последњи интервју, ево је Мег Рајан (57) у швајцарском граду Локарну, да на овдашњем фестивалу добије награду за животно дело по имену „Клуб Леопард“. Издвојила је тридесетак новинара са којима је хтела да прича и – био сам међу њима – на врх брда, у најлуксузнијем овдашњем хотелу „Вила Орселина“. Смењивали смо се, пробијали временске рокове, а Мег је била стрпљива, причљива и насмејана, иако је пре тога сат времена разговарала са посетиоцима фестивала, где је опет био и ваш извештач. Верујте, била је то она „слатка, мала девојка из комшилука“ какву смо знали из филмова: или су приче о пластичним операцијама биле ствар гримасе, тренутка и злобе папараца или је поново имала корекције, овог пута успешне. У природи изгледа одлично, чак много боље него на фотографијама. Витка, у белој хаљини – једино што ме је изненадило јесте да вуче десну ногу док корача. Проблеми са куком, рекао бих. Нисам је питао да ли је то разлог што готово и не ради ништа као глумица, већ углавном као продуцент, режисер, сценариста… Она је имала сопствену верзију свог нестанка са великог платна, па нисам хтео да кварим, када је већ тако љубазна и расположена. Посебно што ме се сетила када ме је поново видела у свом хотелу:“А поново Ви“. И слатко се насмешила.

Пролазећи кроз своју каријеру, често је спомињала и сина и ћерку и бившег мужа тако да је бар ону једну забрану о приватним питањима сама прекршила. Прву улогу имала је у познатом филму „Богати и славни“, последњем делу легендарног Џорџа Кјукора из 1981. године, са Џеклин Бисет и Кендис Берген у главним улогама – Мег се појавила у пар сцена као ћерка Бергенове. Мени је, ипак, било занимљивије да је за почетак питам, као несуђену колегиницу-новинарку, како је то завршила студије новинарства и диплому окачила о клин? Зар новинарску страст није ни имала?
– Студирала сам журналистику на Њујоршком универзитету, али је нисам завршила. Имали смо много праксе и професор ме је послао да направим репортажу о аудицији за једну телевизијску серију. Уместо да ја дам репортажу, мени су дали улогу у тој серији. Тако је почело. Желела сам да завршим студије, али нисам могла да ускладим обаавезе на оба места. Имала сам страст за писањем коју спомињете, новинарство и глума су врло сличне професије у смислу да морате да преживите оно што доживите, да прође кроз вас, и да тако настане улога или новински текст. Друга слична ствар је радозналост која нас тера да сазнајемо више о ономе што радимо. Ви истражујете неку тему, после је анализирате и представљате, а исто је и са нама – увек се трудимо да боље схватимо лик који играмо или или оно о чему пишемо у сценарију.

Шта мислите о новинарству данас?

Бар у САД, од када је Трамп председник, имамо све већу потребу за одговорним новинарством. Видимо да „Вашингтон Пост“ и „Њујорк Тајмс“ стално разоткривају афере и надам се да ће слобода медија у овој земљи бити недирнута. Медији су нека врста контроле нашег председника.

Наставак можете прочитати у броју 3107.