Градоначелници, милом или силом
ИНЦИДЕНТИ НА КиМ

Само дан након што су нови градоначелници општина, Албанци, у Зубином Потоку, Звечану и Лепосавићу у четвртак 25. маја, у општинама са 98 одсто српског становништва, положили заклетву по косовским законима, сутрадан су, у петак 26. маја, јаке полицијске снаге Приштине уз примену силе, под пуном ратном опремом, уз сузавац, шок и димне бомбе насилно ушле у зграде ове три српске општине.

Сирене за ваздушну узбуну у Косовској Митровици, Звечану и Зубином Потоку одмах након 12 сати, у петак 26. маја, најавиле су долазак косовске полиције са већим бројем полицајаца до средишта ових општина испред којих су се окупили грађани са намером да спрече насилан упад.

Растеравши голоруке грађане припадници косовске полиције су уз примену силе, сузавац и шок бомбе  заузели зграде све три општине после 14 сати. У Звечеану је тог дана било више од 20 лакше повређених Срба.

У све три општине Срби су се окупили у великом броју у понедељак 29. маја, покушавајући да спрече насилно увођење градоначелника у зграде општина. Озбиљност ситуације је схватио и Кфор који је од 7 сати ујутру испред зграда општина поставио кордоне војске под пуном опремом за разбијање демострација.

Срби су косовској полицији и Кфору дали само два захтева: да се косовска полиција повуче испред зграда ових општина и са севера Косова и да новоизабрани градоначелници не долазе у ове српске општине.

Међутим,  ни Кфор ни косовска полиција нису испунили ове захтеве па је после 16 сати, у понедељак, Кфор уз употребу сузавца, палица и силом растерао окупљене Србе у све три општине. У Звечану је дошло до ескалације сукоба косовске полиције и Кфора са једне стране и Срба који су поседали испред њих. Дошло је до снажног физичког насртаја на голоруке људе а зграда општине се није могла видети од баченог сузавца. Било је и употребе ватреног оружја од стране косовске полиције, гумених метака, шок и димних бомби.

Председник Српске листе Горан Ракић изјавио је  пре сукоба да Срби имају два захтева и да су са њима упознали и представнике Кфора, Унмика, Квинте  али и да су они упућени амбасадама и свим релевантним факторима у Приштини. Ркић је претходно, у разговору са представницима Кфора, рекао да су се Срби окупили у миру, да немају намеру никога да нападају. Представници Кфора су са друге стране нагласили да су они ту како би очували јавни ред и мир.

Потпредседник Српске Листе Игор Симић  је поручио испред зграде општине Звечан у понедељак 29 маја да ће грађани остати окупљени до испуњења захтева.

– Направили су овде некакву војну базу, довели тешко наоружане људе са снајперима, дугим цевима непосредно поред основне школе, поред наше деце. Сав народ је овде. Не одлазимо одавде док се они не повуку – поручио је Симић.

 

Текст и фотографије Зоран Влашковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању