Чудо у Гуџарату
ИНДИЈА ИЗЛАЗИ ИЗ ЗАЧАРАНОГ КРУГА

Пет пута већа од Париза. Видљива из свемира. Највећа светска електрана. Производиће толико струје да би могла да задовољи потребе целе Швајцарске.

Пројекат који трансформише делове неплодне слане пустиње на ивици западне Индије у један од најважнијих извора чисте енергије било где на планети је толико огроман да ни глава пројекта не може да хвата корак.

– Више чак ни не рачунам – каже Сагар Адани (30) за Си-Ен-Ен.

Адани је извршни директор Адани Грин Енерџи Лимитед (АГЕЛ) и, такође, братанац Гаутама Аданија, другог најбогатијег човека у Азији, чије богатсво од 100 милијарди долара потиче од Адани групе, највећег индустријског увозника угља и водеће компаније у екслоатацији такозваних „прљавих“ енергената у Индији. Група основана 1988. године је конгломерат који има послове разним у областима, од поморских лука и термоелектрана до медија и цемента. Њена ћерка-фирма за зелену енергију АГЕЛ гради велику соларну и ветроелектрану у западној индијској држави Гуџарат, што ће коштати око 20 милијарди долара. Биће то највећи парк обновљиве енергије на свету, када буде завршен, за око пет година, и требало би да произведе довољно струје за 16 милиона индијских домова.

Успех овог пројекта је од кључног значаја за напоре државе да смањи загађење и постигне своје климатске циљеве и, истовремено, задовољи растуће енергетске потребе најмногољудније нације на свету и највеће економије која се најбрже развија. Угаљ и даље задовољава 70 одсто производње електричне енергије у Индији.

Електрана се налази на само петнаестак километара од једне од најопаснијих светских граница која раздваја Индију и Пакистан. Простираће се на више од 520 квадратних километара и биће највећа електрана на планети без обзира који се ресурс користи за производњу енергије.

– Реч је о тако великом региону, ничим оптерећеном, где нема дивљих животиња, нема вегетације, нема становништва. Не постоји боља алтернативна употреба тог земљишта – каже Сагар Адани.

Велики зелени планови Адани групе нису нарушени турбулетном годином коју је компанија имала од јануара 2023, када ју је америчка шорт-селер фирма Хинденбур Рисрч (куповина акција и имовине коју продавац брзо продаје  у очекивању да ће цена пасти, а онда поново купује по нижој цени од продате и чека да цена порасте) оптужила да се деценијама бави преваром.

 

Пише М. Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању