У будућности нема инфериорних
ИНДИЈА, ЗЕМЉА ПРОСПЕРИТЕТА

По традицији, 26. јануара је на Црвеној тврђави у Њу Делхију дефилеом индијских оружаних снага, трудбеника и младежи, обележен дан када је 1950. донет Устав Индије, најобимнији темељни закон у свету. Почасни гост ове године је био председник Египта Абдел Фатех Ел Сиси, са којим су председница Индије Друпади Мурму и премијер Нарендра Моди прославили и 75. годишњицу успостављања дипломатских односа између Каира и Делхија.

Успон Кине је највећа прича у светској економији последњих деценија. Можда и зато је преображај њеног суседа Индије у потенцијалну нову економску суперсилу био донекле непримећен.

Прошле године је Индија претекла некадашњу колонијалну метрополу Велику Британију као пета највећа национална привреда на свету, када се укупан домаћи производ (БДП) мери номинално, односно по текућим ценама, и процена је да је вредео 3.47 билиона. Мерено паритетом куповне моћи, индијски БДП је достигао 11.665 билиона, и трећи је после Кине и САД.

Земља још увек има огромне проблеме са сиромаштвом и неразвијеном инфраструктуром, али почиње да бива конкурент свом великом комшији.

Индијска економија је порасла за 8,7 одсто у овој фискалној  години, надмашивши нивое који су забележени пре пандемије. Очекује се да ће раст успорити на 6,8 одсто у текућој финансијској години. Земља је на путу да до 2029. претеке Јапан и Немачку те заузме треће место, иза САД и Кине, предвиђа Национална банка Индије.

Добро образована средња класа

Кључна за даљи раст Индије биће способност да развије домаћу индустрију која сада чини између 14 и 16 одсто БДП-а и тако изазове Кину као извозник број 1 у свету. Индија је већ имала користи од многобројних, добро образованих припадника средње класе, који помажу развој домаћих сектора информатике и фармацеутике. Сада ће фокус бити на томе да искористи своје младо радно способно становништво да се позиционира као производна сила. Очекује се да ће потражња у Индији бити велика због повољне демографије. Расте радно способно становништво, што ће са завршетком пандемије подстаћи потражњу за основним добрима као што су храна и енергија. На све то долазе повећана државна улагања у инфраструктуру.

Око 1,3 милијарде Индијаца тренутно има дигиталну идентификацију. Приступ свим банкарским операцијама на мрежи путем дигиталних банковних рачуна, постао је уобичајен током осам година премијера Модија. Некада је то била привилегија средње класе. Сада су и сиромашнији добили ту могућност.

 

 

Пише Борислав Коркоделовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању