НОВОСТИ У ЛЕЧЕЊУ
Иновације које живот значе

Крајем године одржана је конференција за медије на којој су главна тема биле иновације у здравству, а о новитетима у лечењу говорили су: др Бојан Тркуља, из Удружења произвођача иновативних лекова „Иновиа“, професор др Радмила Величковић, из Клиничког центра Ниш, и Саво Пилиповић, из Удружења за борбу против меланома и председник Удружења пацијената Србије.

Др Бојан Тркуља је рекао како нас је пандемија вируса корона подсетила колико су значајне иновације у здравству, а поводом обавештења компаније „MSD за онколошка и инфективна обољења“, о томе да је њихов лек против ковида управо стигао у Србију, др Тркуља је објаснио:

– Захваљујући кооперацији фармацеутске индустрије и држава, влада, стручних, академских кругова и инвеститора, успели смо да пандемију на неки начин ставимо под контролу. Прво су стигле безбедне и ефикасне вакцине, које успевају да у великом проценту заштите од настанка најтежих облика болести, а сада већ стижу и лекови који комплементарно делују у односу на вакцине, који нису њихова замена, и дају нам ново, моћно оружје у борби против ковида 19.

Овај значајан успех је постигнут због специфичног начина функционисања иновативне фармацеутске индустрије која има другачији модел пословања од осталих грана индустрије и где се између 15 и 20 одсто укупног промета, а не прихода, реинвестира у развој нових терапија и нових лекова.

– Захваљујући томе добијемо само 10 до 20 нових, али и те како важних лекова, јер процес развоја и настанка иновативног лека траје десет година. Регулаторни процес је сада много строжи, што подржавамо, јер на тржиште не би требало да дођу лекови који нису довољно испитани и безбедни. У клиничким студијама је на првом месту безбедност. Лек може бити ефикасан, али ако није безбедан, није вредан. Због свега тога је данас велики изазов направити нови лек и терапију, али, нисам претерани оптимиста ако вам кажем да ћемо у новој години имати прилике да чујемо не само о новим вакцинама, већ и новим терапијама које ће се појавити на тржишту –каже др Тркуља.

Иновативна терапија је оно што мења ток и прогнозу болести и омогућава да неке болести, које су до скора биле смртоносне, постану хроничне, као, на пример, ХИВ или хронични хепатитис Ц са 95 одсто успешности лечења.  На жалост, без лечења хепатитиса исход може бити хепатоцелуларни карцином или цироза јетре, што неминовно води смртном исходу. Практично, нема области у којима  иновативне терпије нису исказале свој потенцијал и смањење смртности, од оних најчешћих болести као што су дијабетес и кардиоваскуларне болести, па до значајног побољшања квалитета живота у различитим областима као што су реуматоидни артритис или мултипласклероза.

Пише Наташа Ускоковић
Опширније прочитајте у нашем штампаном издању