Интервју са Зораном Михајловић, потпредседницом владе Србије

Потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност проф. др Зорана Михајловић прихватила је позив Ватерполо савеза Србије да буде председница Организационог одбора Светског првенства за јуниорке у ватерполу, које се одржава у Београду, од 27. августа до 2. септембра. Иако је презаузета, ову обавезу је прихватила са задовољством и жељом да помогне јер сматра да су девојке оствариле успех самим тим што су се „дрзнуле” да се опробају у, како се сматра, спорту резервисаном за мушкарце.

Сматрате ли да жене могу да остваре велике успехе у ватерполу који је до сада био доминантно мушки спорт?

Мислим да су ове девојке оствариле успех самим тим што су се „дрзнуле” да се опробају у, како кажете, спорту резервисаном за мушкарце. Нема мушких и женских занимања, нити мушких и женских спортова и против таквих стереотипа се борим. И желим да све наше жене тога буду свесне. Као што знате, и сама водим министарство које је до недавно било „мушко”. Жене остварују сјајне резултате у многим спортовима, нема разлога да их не подржимо и у ватерполу. И нема тог спорта у коме наше жене не могу да буду најбоље на свету, да не помињем Ивану Шпановић, Милицу и Тијану, у теквонду, наше одбојкашице, рукометашице, кошаркашице, тенисерке, кајакашице…

Верујете ли у ову младу репрезентацију, њихов ентузијазам и шта очекујете да ће постићи на Светском првенству у Београду

Ја верујем у младост, верујем у предан рад и посвећеност, а то ће сигурно донети резултат. Без вере у младе људе нема ни будућности. И зато верујем у ове девојке јер сам сигурна да ће дати све од себе, да свој спорт, свој град и своју земљу представе на најбољи начин.

Зашто део свог времена посвећујете баш овом спорту, шта вас је привукло ватерполу?

Са Ватерполо савезом Србије имамо заиста добру сарадњу јер су препознали Координационо тело за родну равноправност као партнера са којим могу да помере границе када је о женском спорту реч. Али, није ватерполо једини спорт којем сам посвећена. Са Марином Маљковић, нашом прослављеном кошаркашком селекторком, на пример, разматрамо начине како да што више девојчица и девојака мотивишемо да се баве спортом. Уколико желимо здраву нацију и друштво без насиља, морамо своју децу на спорт да усмеримо.

Хоћете ли бодрити јуниорску репрезентацију уколико Вам обавезе дозволе?

 Волела бих и потрудићу се да будем на базенима „Милан Гале Мушкатировић” у време одржавања првенства. Jaкo je важно да нас што више дође и да подржимо ове младе девојке јер оне то заслужују. Посебно сам поносна јер је Београд ових дана центар светског ватерпола. И зато позивам све да дођу на базен и подрже наше младе ватерполисткиње.

Колико има родне равноправности у српском спорту и колико је труда и средстава потребно да се ситуација промени, да жене добију статус који заслужују сразмерно медаљама које доносе? 

Наше спортисткиње бележе сјајне резултате на међународним такмичењима и представљају праве узоре девојчицама и женама у Србији. Знате шта за Србију значи Ивана Шпановић, какву је радост донела Олга Даниловић, какву нам радост доносе наше шампионке у теквонду, кошаркашице, ватерполисткиње и све друге спортисткиње. Важно је да знамо да су њихови успеси резултат упорног рада и посвећености и да заслужују да буду једнако третиране као и њихове мушке колеге. Неретко се и у медијима дешава да се о спортисткињама извештава површно и статистички, да на њихов спортски избор утичу и патријархални обрасци и друштвене норме. Наша је обавеза да професионалне спортисткиње подржимо, али и да охрабримо и мотивишемо све друге жене и девојчице да се баве спортом, јер само ако смо физички активне, онда смо и здраве.

Као министарка имате пуно обавеза. Јесу ли ове везане за спорт лепше уколико нису лакше, с обзиром на то да кроз родну равноправност подстичете и подржавате развој женског спорта?

– Ма шта мислили, родна равноправност је уткана у све поре друштва, било да говоримо о женама у бизнису, науци, култури или спорту. И родна равноправност мора да постане стил живота сваког појединца и појединке. Колико год министарство које водим било захтевно, не постоје обавезе ни толико тежак посао који би ме спречио да се борим за бољи положај жена и родно равноправно друштво. А као потпредседница Владе увек ћу подржати сваку иницијативу која доприноси већој укључености жена у спортске активности.

Наставак можете прочитати у броју 3109.