Intervju sa Zoranom Mihajlović, potpredsednicom vlade Srbije

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost prof. dr Zorana Mihajlović prihvatila je poziv Vaterpolo saveza Srbije da bude predsednica Organizacionog odbora Svetskog prvenstva za juniorke u vaterpolu, koje se održava u Beogradu, od 27. avgusta do 2. septembra. Iako je prezauzeta, ovu obavezu je prihvatila sa zadovoljstvom i željom da pomogne jer smatra da su devojke ostvarile uspeh samim tim što su se „drznule” da se oprobaju u, kako se smatra, sportu rezervisanom za muškarce.

Smatrate li da žene mogu da ostvare velike uspehe u vaterpolu koji je do sada bio dominantno muški sport?

Mislim da su ove devojke ostvarile uspeh samim tim što su se „drznule” da se oprobaju u, kako kažete, sportu rezervisanom za muškarce. Nema muških i ženskih zanimanja, niti muških i ženskih sportova i protiv takvih stereotipa se borim. I želim da sve naše žene toga budu svesne. Kao što znate, i sama vodim ministarstvo koje je do nedavno bilo „muško”. Žene ostvaruju sjajne rezultate u mnogim sportovima, nema razloga da ih ne podržimo i u vaterpolu. I nema tog sporta u kome naše žene ne mogu da budu najbolje na svetu, da ne pominjem Ivanu Španović, Milicu i Tijanu, u tekvondu, naše odbojkašice, rukometašice, košarkašice, teniserke, kajakašice…

Verujete li u ovu mladu reprezentaciju, njihov entuzijazam i šta očekujete da će postići na Svetskom prvenstvu u Beogradu

Ja verujem u mladost, verujem u predan rad i posvećenost, a to će sigurno doneti rezultat. Bez vere u mlade ljude nema ni budućnosti. I zato verujem u ove devojke jer sam sigurna da će dati sve od sebe, da svoj sport, svoj grad i svoju zemlju predstave na najbolji način.

Zašto deo svog vremena posvećujete baš ovom sportu, šta vas je privuklo vaterpolu?

Sa Vaterpolo savezom Srbije imamo zaista dobru saradnju jer su prepoznali Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost kao partnera sa kojim mogu da pomere granice kada je o ženskom sportu reč. Ali, nije vaterpolo jedini sport kojem sam posvećena. Sa Marinom Maljković, našom proslavljenom košarkaškom selektorkom, na primer, razmatramo načine kako da što više devojčica i devojaka motivišemo da se bave sportom. Ukoliko želimo zdravu naciju i društvo bez nasilja, moramo svoju decu na sport da usmerimo.

Hoćete li bodriti juniorsku reprezentaciju ukoliko Vam obaveze dozvole?

 Volela bih i potrudiću se da budem na bazenima „Milan Gale Muškatirović” u vreme održavanja prvenstva. Jako je važno da nas što više dođe i da podržimo ove mlade devojke jer one to zaslužuju. Posebno sam ponosna jer je Beograd ovih dana centar svetskog vaterpola. I zato pozivam sve da dođu na bazen i podrže naše mlade vaterpolistkinje.

Koliko ima rodne ravnopravnosti u srpskom sportu i koliko je truda i sredstava potrebno da se situacija promeni, da žene dobiju status koji zaslužuju srazmerno medaljama koje donose? 

Naše sportistkinje beleže sjajne rezultate na međunarodnim takmičenjima i predstavljaju prave uzore devojčicama i ženama u Srbiji. Znate šta za Srbiju znači Ivana Španović, kakvu je radost donela Olga Danilović, kakvu nam radost donose naše šampionke u tekvondu, košarkašice, vaterpolistkinje i sve druge sportistkinje. Važno je da znamo da su njihovi uspesi rezultat upornog rada i posvećenosti i da zaslužuju da budu jednako tretirane kao i njihove muške kolege. Neretko se i u medijima dešava da se o sportistkinjama izveštava površno i statistički, da na njihov sportski izbor utiču i patrijarhalni obrasci i društvene norme. Naša je obaveza da profesionalne sportistkinje podržimo, ali i da ohrabrimo i motivišemo sve druge žene i devojčice da se bave sportom, jer samo ako smo fizički aktivne, onda smo i zdrave.

Kao ministarka imate puno obaveza. Jesu li ove vezane za sport lepše ukoliko nisu lakše, s obzirom na to da kroz rodnu ravnopravnost podstičete i podržavate razvoj ženskog sporta?

– Ma šta mislili, rodna ravnopravnost je utkana u sve pore društva, bilo da govorimo o ženama u biznisu, nauci, kulturi ili sportu. I rodna ravnopravnost mora da postane stil života svakog pojedinca i pojedinke. Koliko god ministarstvo koje vodim bilo zahtevno, ne postoje obaveze ni toliko težak posao koji bi me sprečio da se borim za bolji položaj žena i rodno ravnopravno društvo. A kao potpredsednica Vlade uvek ću podržati svaku inicijativu koja doprinosi većoj uključenosti žena u sportske aktivnosti.

Nastavak možete pročitati u broju 3109.