Још 20 милиона евра за Западни Балкан
ИНВЕСТИЦИЈЕ

Подршка ће се реализовати у оквиру заједничког програма ЈАСПЕРС, уз до сада највећи буџет за техничку помоћ у износу до 20 милиона евра за наредних шест година и повећане тимове стручњака. „Овим новим споразумом обезбеђујемо рекордно високе ресурсе за подршку земљама у процесу проширења ЕУ, кроз помоћ за припрему кључних стратегија, планова и инвестиција, уз истовремено јачање локалних капацитета за припрему и спровођење пројеката. У складу са приоритетима политике ЕИБ, та увећана саветодавна подршка омогућиће нашим партнерима на Западном Балкану да ефикасно реализују још више пројеката у оквиру Економско-инвестиционог плана ЕУ”, изјавила је потпредседница Европске инвестиционе банке (ЕИБ) Тереза Червинска. „ Уз саветодавне услуге ЕИБ и Европске комисије одлучни смо да преко ЕИБ Глобал, нашег огранка за активности изван ЕУ, становницима земаља у суседству ЕУ обезбедимо одрживу будућност, помогнемо им да напредују са реформама, економским растом и климатским плановима”, додала је.

Саветодавни програм ЈАСПЕРС помогао је да се од 2005. године припреми стотина пројеката вредних преко 317 милијарди евра у областима одрживог транспорта, заштите животне средине, иновација, здравствене заштите и зелене транзиције, у 27 земаља како у ЕУ, тако и изван ње.

Матје Буске, в.д. директора Генералног директората за суседство и преговоре о проширењу Европске комисије, изјавио је: „Веома нам је драго што смо са ЕИБ потписали нови споразум за наставак саветодавне подршке у оквиру програма ЈАСПЕРС на Западном Балкану и у Турској. Тиме настављамо да подржавамо кориснике програма ИПА на њиховом путу ка ЕУ, кроз припрему и спровођење инфраструктурних пројеката који су технички добро осмишљени и одрживи, како у погледу утицаја на животну средину, тако и у економском и финансијском погледу. ЈАСПЕРС такође саветује и државе чланице ЕУ о инвестицијама и процесима приступања. Уверен сам да ће саветодавне услуге које пружа ЈАСПЕРС наставити да имају позитиван друштвени утицај и економске користи за грађане. Очекујемо да ће нови пројекти допринети скраћењу времена путовања, побољшати расположивост и приступ води за пиће, чистој енергији, приступ безбедним дигиталним инфраструктурама, енергетски ефикасној образовној и здравственој инфраструктури. Ово је директан наставак подршке коју смо раније обезбедили региону, као и текућих активности које се у земљама Источног партнерства спроводе кроз иницијативу EPIC. Помоћ у оквиру програма ЈАСПЕРС усклађена је са секторским приоритетима из стратегије Глобални излаз и из Економско-инвестиционог плана, као и са Зеленом агендом ЕУ за Западни Балкан.”

 

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању