Иранке на стадионима

За иранску нацију је био депримирајући резултат утакмице њихове фудбалске репрезентације против Португалије (1:1) пошто су се опростили од даљег учешћа на Светском првенству у Русији.

Но, била је то и победа у даљем освајању слободе за пола од преко 80 милиона становника земље, будући да су многе од хиљада раздраганих жена могле да уђу на највећи техерански фудбалски стадион Азади (Слобода), први пут за 37 година и посматрају утакмицу у спортској арени. Последњи пут је Иранкама било дозвољено да уђу на Азади 5. октобра 1981, током локалног техеранског дербија, пре него што је ступила на снагу забрана, део свеобухватних реформи после Исламске револуције. Сада је Иранкама било дозвољено да утакмице квалификација у групи Б против Шпаније (0:1) и Португалије прате на огромним ТВ екранима на Азадију и бодре репрезентацију. Са бојама националне заставе на образима слободно су исказивале да је и њих обузела грозница Светског првенства која тресе читаву земљу. То се сматра важним напретком за државу у којој жене које гледају мушке спортове, са однедавним изузетком одбојке, могу бити чак ухапшене, новчано кажњене или осуђене. Капитен иранске репрезентације Масуд Шоџаеи је подржао промену казавши да „би требало успоставити праксу да женама буде дозвољено да и убудуће могу да посећују стадионе”.

Шпански репрезентативац Серхио Рамос, капитен „Реал Мадрида“, је твитовао: „Оне су вечерас победиле. Надајмо се да је то прва од многих победа.” Међутим, тешко је рећи када ће ова историјска дозвола бити проширена. Ирански активисти дуго воде борбу за право жена да присуствују фудбалским утакмицама са мушкарцима. Полиција је у марту притворила 35 жена када су покушале да гледају утакмицу на Азадију и привуку пажњу председника Светске фудбалске организације (ФИФА) Ђанија Инфантина, оца четири кћери. Ирански председник Хасан Рохани је обећао Инфантину да ће забрана навијачицама да присуствују утакмицама бити „једног дана” ублажена. Дозвола женама да приступају стадионима је популарна међу Иранцима. Према телефонској анкети Иранске студентске агенције за истраживање, међу 1.031 особа је 61 проценат испитаника подржао дозволу женама да са мушкарцима буду на стадионима. Против се изјаснило 37 одсто испитаних.

Атмосфера доброг расположења је преовлађивала међу навијачима, читавим породицама, на Азадију док су утакмице у Русији пратили на екрану постављеном између портрета иранског врховног вође, ајатолаха Али Хамнеија и оснивача Исламске републике, ајатолаха Рухолаха Хомеинија. На иранским медијским интернет страницама, од конзервативних до реформистичких, објављене су слике Иранки које заједно са мушкарцима на стадиону бодре Тим Мели. Била је то вест широм планете.

Наставак можете прочитати у броју 3102.