Iranke na stadionima

Za iransku naciju je bio deprimirajući rezultat utakmice njihove fudbalske reprezentacije protiv Portugalije (1:1) pošto su se oprostili od daljeg učešća na Svetskom prvenstvu u Rusiji.

No, bila je to i pobeda u daljem osvajanju slobode za pola od preko 80 miliona stanovnika zemlje, budući da su mnoge od hiljada razdraganih žena mogle da uđu na najveći teheranski fudbalski stadion Azadi (Sloboda), prvi put za 37 godina i posmatraju utakmicu u sportskoj areni. Poslednji put je Irankama bilo dozvoljeno da uđu na Azadi 5. oktobra 1981, tokom lokalnog teheranskog derbija, pre nego što je stupila na snagu zabrana, deo sveobuhvatnih reformi posle Islamske revolucije. Sada je Irankama bilo dozvoljeno da utakmice kvalifikacija u grupi B protiv Španije (0:1) i Portugalije prate na ogromnim TV ekranima na Azadiju i bodre reprezentaciju. Sa bojama nacionalne zastave na obrazima slobodno su iskazivale da je i njih obuzela groznica Svetskog prvenstva koja trese čitavu zemlju. To se smatra važnim napretkom za državu u kojoj žene koje gledaju muške sportove, sa odnedavnim izuzetkom odbojke, mogu biti čak uhapšene, novčano kažnjene ili osuđene. Kapiten iranske reprezentacije Masud Šodžaei je podržao promenu kazavši da „bi trebalo uspostaviti praksu da ženama bude dozvoljeno da i ubuduće mogu da posećuju stadione”.

Španski reprezentativac Serhio Ramos, kapiten „Real Madrida“, je tvitovao: „One su večeras pobedile. Nadajmo se da je to prva od mnogih pobeda.” Međutim, teško je reći kada će ova istorijska dozvola biti proširena. Iranski aktivisti dugo vode borbu za pravo žena da prisustvuju fudbalskim utakmicama sa muškarcima. Policija je u martu pritvorila 35 žena kada su pokušale da gledaju utakmicu na Azadiju i privuku pažnju predsednika Svetske fudbalske organizacije (FIFA) Đanija Infantina, oca četiri kćeri. Iranski predsednik Hasan Rohani je obećao Infantinu da će zabrana navijačicama da prisustvuju utakmicama biti „jednog dana” ublažena. Dozvola ženama da pristupaju stadionima je popularna među Irancima. Prema telefonskoj anketi Iranske studentske agencije za istraživanje, među 1.031 osoba je 61 procenat ispitanika podržao dozvolu ženama da sa muškarcima budu na stadionima. Protiv se izjasnilo 37 odsto ispitanih.

Atmosfera dobrog raspoloženja je preovlađivala među navijačima, čitavim porodicama, na Azadiju dok su utakmice u Rusiji pratili na ekranu postavljenom između portreta iranskog vrhovnog vođe, ajatolaha Ali Hamneija i osnivača Islamske republike, ajatolaha Ruholaha Homeinija. Na iranskim medijskim internet stranicama, od konzervativnih do reformističkih, objavljene su slike Iranki koje zajedno sa muškarcima na stadionu bodre Tim Meli. Bila je to vest širom planete.

Nastavak možete pročitati u broju 3102.