Режим се плаши људи који се не плаше
ИРАНСКИ ФИЛМ ДАНАС

Ирански редитељи у тајности снимају алтернативне сцене својих филмова како би их убацили када се буде променио ауторитарни режим у њиховој земљи, очекујући скорашње резултате вишемесечних протеста против исламске власти и њених ригорозних правила која задиру у свакодневни живот грађана. Протести су почели прошлог септембра, након што је полиција убила Махсу Амини (22) зато што јој глава није била прописно покривена. Бензин на ватру незадовољства народа долило је цинично саопштење полиције да девојка није умрла од батина већ због проблема са срцем. Помињу се подаци да је готово пет стотина демонстраната убијено до сада, а међу њима шездесет троје деце и тридесет и две жене, каљко наводи Иранска организација за људска права.

Те алтернативне сцене значе да у званичним верзијама филмова који се сада снимају глумице носе обавезне мараме преко главе или су чак одевене потпуно у хиџабе, али у овим сценама које чекају слободу те исте глумице снимају исте сцене откривеног лица. Редитељка Хана Махмалбаф, која тренутно живи у избеглиштву у Лондону, са родитељима (отац јој је чувени редитељ Мохсен Махмалбаф), каже у изјави за часопис „Верајети“ да су многи ирански аутори убеђени да промене у њиховој домовини стижу брзо и да зато желе да њихови нови филмови спремно дочекају слободу.

– Чула сам да сви који сада снимају праве две копије истог филма, једну са хиџабом, а другу без њега, јер заиста верују у револуцију – каже Хана која је још 2009. морала да напусти домовину након што је издат налог за њено хапшење – повод је била светска премијера на фестивалу у венецији њеног филма „Зелени дани“ о тадашњим протестима у Ирану.

Кавех Фарнам из иранског Удружења независних редитеља потврђује ове речи, додајући да аутори у његовој земљи то чине упркос великом ризику и опсаности да и сами заврше на губилишту због тога: “Министарство које контролише филм најавило је да ће казнити свакога за кога утврде да је тајно снимао на забрањен начин“!

 

С. Јокановић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању