Тишина Мочварног језера
ИЗЛЕТИШТЕ ТЕСТЕРА ПОДНО ФРУШКЕ ГОРЕ

 

На ушћу Черевићког потока у Дунав, подно Фрушке горе у општини Беочин, ушушкало се село Черевић. Излетиште Тестера се налази на око шест километара од села. Мештани кажу да се у овом пределу ветар не осети, скоро да га и нема. Нема ветра, али има печурака. Опет мештани, али и стручњаци, кажу да овде успева највећа популација различитих гљива.

Тестера се налази на лепој локацији, у шуми, уклопљено са природом и одише смиреношћу и спокојем. Где је шума, лепо би било да има и воде. Овде је има у виду језерцета покрај којег је и извор са пијаћом водом. Изнад одмаралишта, пре него што се закорачи у шуму, налази се капелица Светог Јевстатија Плакиде.

Одмаралиште је наменски грађено за боравак деце, спортиста и рекреативаца тако да је задовољавао све стандарде: смештаја, исхране, образовања, васпитања и медицинске неге. Састоји се од три смештајна павиљона, трпезарије, кухиње, учионице, заједничких просторија и амбуланте.

Капацитет објекта био је 156 лежаја у вишекреветним собама. Објекат је крајем 2005, комплетно реконструисан и реновиран, али сада стоји неискоришћен. Види се да трава око објеката одавно није кошена, паучине има око врата и прозора и нема дечије граје. Зато има ту и тамо заљубљеника у природу, који шетају и уживају на овом лепом месту.

Језеро је окружено предивном четинарском и листопадном шумом. Настало је у 19. веку када је аустријски гроф Одескали преградио долину потока Поторањ, недалеко од места на којем се налазио његов летњиковац. Овај поток извире испод Црвеног чота и у његовом току дужине око дванаест километара, Тестера је у самом средишту. Многи ово језеро називају и мини-хидроакумулацијом због своје изузетно мале површине. Та површина износи свега педесетак ари, а дубина није позната.Зову га још и Мочварно језеро, а током одмора поред њега смо приметили да има риба. Лепо је поред ове воде поред које се чује само тишина.

 

Текст и фотографије Тамара Иваниш