Бели свет у колору
ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА САШЕ ПЕТРИЧИЋА

Изложба фотографија Саше Петричића, популарног фото репортера Си-Би-Си Њуза из Торонта биће отворена у уторак 12. септембра у 19 часова, у Галерији Графичког колектива (Драгослава Јовановића бр. 11) у Београду и трајаће до 30. септембра.

Ово је његова трећа самостална изложба, после Торонта и Отаве.

Изложба се зове „Бели свет у колору“, а фотографије представљају оно шта је Саша Петричић видео и забележио у својој богатој новинарској каријери која траје дуже од 30 година. Ту су људи које је он сретао и њихове животне околности, у својој пуној боји.  Публика ће моћи да види 40 фотографија, као и видео који је снимио на бројним местима као ТВ новинар.

Током ове изложбе у Београду, Саша ће на кратко посетити и Велику Британију где има уговорено предавање о својим фотографијама и стилу у Центру за журнализам Фронтлајн Клуб (www.frontlineclub.com) у Лондону. Овде ће причати о томе колико је важно да фотографи пренесу приче о својим радовима, од тога како су се нашли у појединим  местима, ко су људи на њиховим сликама, до тога како су се тада осећали, и какво је било њихово расположење током рада.

На отварању београдске изложбе очекује се присуство канадског амбасадора, као и многих личности из уметничког света, а Саша је тим поводом изјавио: „Јако се радујем што имам изложбу у Београду, јер је то мој родни град. Као што се види на мојим сликама, имао сам прилику и част да путујем  по целом свету – и још увек путујем – али постоји јако мали број места где увек волим да се вратим. Као у Београд. Још веће ми је задовољство кад могу да дођем са бројним фотографијама и интересантним причама, и да тако поделим своја искуства из далеког света.“

Саша је одрастао у Торонту и ту је завршио основну и средњу школу. Дипломирао је новинарство на Универзитету Карлтон у Отави, у Онтарију. Одлично говори неколико страних језика укључујући и српски који је научио уз родитеље. Често посећује Србију – Београд и Земун.

Пише: Марина Булатовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању