У МУЗЕЈУ ГРАДА НОВОГ САДА
Изложба о Јовану Солдатовићу

Музеј града Новог Сада, поводом обележавања Дана града Новог Сада, 1. фебруара, на тај дан је отворио изложбу о Јовану Солдатовићу, једном од, како су навели, новосадских, српских и југословенских вајара. Изложба је отворена до маја. Назив изложбе је „Јован Солдатовић, дела из фонда Завичајне галерије”, а ауторка је др Јелена Бањац, музејска саветница у Збирци стране уметности.

Много текстова је написано о овом нашем великом уметнику, много анализа о његовом раду и делима, а критичари су сложни у једном: централна тема Солдатовићевог стваралаштва био је човек, а његов скулпторски опус носи дубоко хуманистичку поруку, посвећену добробити, миру и благостању човека. Као друштвено активна личност, Солдатовић је био један од иницијатора трансформације Петроварадинске тврђаве у колонију уметника 1953. године и један  је од оснивача Завичајне галерије Музеја града Новог Сада.

Поводом изложбе, ауторка је написала, између осталог: „Солдатовић је током дуге и богате уметничке каријере доживео славу и јавно признање за свој рад. Своје стваралаштво је представио на четрдесет и осам самосталних изложби код нас и у свету. Аутор је близу стотину јавних споменика широм некадашње државе. Награђен је са двадесет и четири одличја, међу којима су: Награда „Политике” за ликовну уметност (1958), Октобарска награда Новог Сада (1962), Награда Октобарског салона у Београду (1970), Повеља града Новог Сада (1981), Орден заслуга за народ са златном звездом (1986) и Вукова награда (1999).

Преминуо је 2005. године, у Новом Саду, у години када је у том граду организована велика изложба „Аспекти савремене скулптуре у Војводини”. У парковском простору, где су излагали најзначајнији актери актуелне скулптуре, постављена је засебна изложба „Homagge a Jovan Soldatović”. Тим гестом су аутори, али и излагачи, хтели да одају почаст једном од зачетника модерне скулптуре у нас. Била је то његова последња изложба, којој, на жалост, због болести и слабости није могао да присуствује.

 

Приредио О.Р.

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању