Изложба у Музеју афричке уметности: Фотографије од пре 80 година

Изложба живописних и упечатљивих црно-белих фотографија Коломана Трчке, из тридесетих година прошлог столећа, дочарава нам живот и рад народа источне Африке, као и европских пословних људи и туриста који су се тамо задесили у време британске колонијалне управе, и својеврсна су сведочанства тих давно прохујалих времена

У београдском Музеју афричке уметности (МАУ) још увек се, све до октобра, одвија тематска изложба „Кенија, Танзанија и Уганда: 1937 – 1939. Фотографије Коломана Трчке“, која нажалост није добила пажњу јавности и медија, коју заслужује. На изложби су представљене живописне и упечатљиве црно-беле фотографије које дочаравају живот и рад народа источне Африке, као и тамошњих европских пословних људи и посетилаца у време британске колонијалне управе.

Највећи део фотографија које је Коломан Трчка, пословни човек из Зрењанина (ондашњег Бечкерека), снимио пре 80 година, сада је први пут представљен јавности. Трчкове фотографије бележе сусрете људи са различитих страна света, приказују староседеоце и странце а, како је уочила ауторка изложбе, кустоскиња МАУ Марија Милош, „удаљеност и преплитање њихових погледа, откривају односе моћи.”

Изложбу су отворили професор Бранимир Карановић, са Факултета примењених уметности, и Амоси Петер Руангариа, сарадник МАУ, а публици су се, такође, обратиле Марија Алексић, директорка Музеја, као и кустоскиња Милош. Присутна је била и делегација Министарства иностраних послова Кеније, коју је предводио политички и дипломатски секретар Томо Амоло.

Наставак можете прочитати у броју 3110.