У Кикинди, Ваљеву, Зрењанину, Нишу, Врању...
ИЗЛОЖБЕ

Историјски архив Ниша

Три века Тврђаве

До краја септембра посетиоци нишког Историјског архива могу да погледају интересантну изложбу названу „Три века нишке Тврђаве“. Аутори изложбе су Бобан Јанковић, Игор Ракић и Милутин Милтојевић, док је за графички дизајн била задужена Милена Зарова. У Архиву кажу да овом изложбом обележавају годину јубилеја вековног симбола града и додају да посетиоци могу да виде карте и фотографије из Аустријског државног архива, Националне библиотеке у Будимпешти, Моравске библиотеке у Брну, Османског архива у Истанбулу, Покрајинског архива у Хесену – Архиви у Дармштату и Марбургу, Војно-историјског архива Великог Трнова, Државног архива Србије и Историјског архива Ниш.

 

Културни центар у Зрењанину

(Не)жива природа

У великом салону КЦ Зрењанина млада уметница Јелена Симоновић изложила је своје радове и назвала их „(Не)жива природа“. У пропратном тексту организатори су између осталог написали: „Досадашњи опус ове ауторке се базира на истраживању односа живог и неживог у савременом свету, где кроз мотиве биљака и људских, индустријских творевина тражи баланс између две крајности. Ова рођена Новосађанка, испитује однос два супротстављена појма и поставља питање да ли је могуће постојање једног и другог без доминације и репресије…“

Посетиоци могу да их погледају до 15. августа.

 

Студио „Радован Трнавац Мића“ у Ваљеву

Магија фотографије

Фотографије Јована Хорвата изложене су у оквиру летњег фестивала „Тешњарске вечери“, у Интернационалном уметничком студију „Радован Трнавац Мића“ у Ваљеву, под називом „Магија фотографије“ и ту ће бити до краја месеца. „Хорват је на мајсторски начин успео да објективом ухвати (визуелни) ритам, који је од велике важности у фотографији, подједанко као што је у музици неизоставан…“, пише између осталог у каталогу. „У Хорватовом раду изражена је његова сигурна оријентација у погледу ликовног израза. Његови радови налазе се у оквиру рафинираног и добро однегованог ликовног става. У дијапазону његове стручне делатности, налази решења која, уз техничку перфекцију, садрже завидан домет у естетско ликовном погледу…“

 

Београдска Галерија Академије 28

Лето 23

Крцати су зидови Галерије 28. Белину су заменили радови чланова Ликовног клуба „Ђуро Салај“ из Београда. Ову колективну изложбу названу „Лето 23“ посетиоци могу да виде до 28. августа.

 

Народни универзитет у Врању

Изложба мексичких графика

Лепосава Милошевић Сибиновић,уметница из Београда, направила је избор аутора и дела из Мексика, а Врањанци и гости овог града на југу домовине могу да их погледају до половине августа. Назив изложбе је „Графичке визије 7“, а отворио ју је Карлос Феликс, амбасадор Мексика у Републици Србији. Тада је рекао да је његова, као и жеља Амбасаде Мексика у Србији, „да се мексичка култура промовише не само у Београду, већ и у другим градовима у Србији“. Подсетио је на традиционално добре односе и пријатељство две земље, које датира још из времена Југославије и истакао да је, упркос бројним притисцима Мексико, увек пружао максималну подршку Србији.

– Иако смо територијално далеко, сматрам да треба да наставимо да негујемо добре и пријатељске односе, тим пре јер наша два народа имају велике сличности – рекао је амбасадор Карлос.

– Када сам бирала мексичке ауторе, гледала сам да буду што разнороднији, како бих показала раскош и како се у једном медијуму, захваљујући индивидуалности аутора, постижу врло значајни и памтљиви резултати – изјавила је Лепосава Милошевић Сибиновић, на отварању изложбе и додала да је  избор радова 26 аутора богат у погледу форме и иде од фигурације до потпуне сведености апстракције.

 

Музеј ТЕРРА у Кикинди

Радови Лане Васиљевић

Београдска вајарка Лана Васиљевић изложила је своје радове у Салону Музеја ТЕРРА у Кикинди и ту ће бити до 18. августа. Назвала их је „Многоугао 3“. Историчарка уметности Верица Немет о Ланиним радовима пише: „Док производи просторне инсталације састављене од извајаних или свакодневних предмета, Лана Васиљевић полази од основе која је тако архетипска, односно подлеже урођеним обрасцима који су настали као резултат вековног таложења искустава бројних генерација предака. Уметност коју гради егзистира као спона између нашег света и оног невидљивог дела стварности који се несумњиво осећа у сваком делићу нашег постојања. На претходним изложбама које се једна на другу надовезују она тежи да превазиђе релативност простора и времена остављајући могућности посматрачу да претпостави да су они једно те исто. Изложба у Кикинди јесте наставак уметничког записа Лане Васиљевић који је у простору у Салону Терра добио и освојио облик…“

 

Приредио О. радуловић