Винчанска култура и деспот Стефан Лазаревић
ИЗЛОЖБЕ

У четвртак, 22. септембра отворена је документаристичка изложба „Стопама Деспота Стефана Лазаревића“ аутора Миливоја Мише Рупића у Галерији 73 на београдском Бановом брду. Ова културна установа већ четрнаесту годину за редом организује Фестивал културе који се под покровитељством Савета Европе организује у читавом континенту па и код нас. Тема овогодишње манифестације је „Одрживо наслеђе“.

Документаристичка изложба о лику и делу Деспота Стефана Лазаревића, који је  оставио великог трага у српској историји, култури, спољној политици и књижевности, приказаће његов рад и дела на уједињењу српских земаља, проглашењу и развоју Београда  као престоног  града, рад на заштити права и законитости у области рударства, најзначајније привредне гране тог времена у Србији. Посебна пажња биће посвећена деспотовом раду на уздизању писмености – преписивачкој школи, подизању цркава и манастира у оквиру Српске православне цркве. За посетиоце ће бити занимљиви и приказ повеља и дародавница Хиландару, Београду, манастиру Милешеви, као и експонати о ковању новца, о грбу и печату деспота Стефана. Изложба даје осврт на унутрашњу и спољну политику коју је деспот водио у односу на Турску, Византију, Угарску, Зету, Дубровник, Венецију…

Током трајања изложбе биће организована стручна вођења кроз изложбу као и бројни пропратни програми. За слепе и слабовиде особе биће обезбеђен  програм-водич на Брајевом писму.

Изложба ће трајати до 4. октобра, а улаз за све програме током трајања Манифестације је бесплатан.

 

 

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању