Сава Шумановић и Урош Предић
ИЗЛОЖБЕ У МАТИЦИ СРПСКОЈ

Новосађани, а и они који долазе у Нови Сад, ових дана имају прилику да посете две изузетне изложбе у Галерији Матице српске, уживајући у делима наших истакнутих уметника Саве Шумановића и Уроша Предића. Оно што су многе генерације имале прилику да виде у уџбеницима, за посетиоце Галерије Матице српске се нуди кроз изложбе, које никога не остављају равнодушним.

Изложба „Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата“ обухвата управо период који се помиње и у називу изложбе, а посетиоци неретко истичу да се дела поменутог уметника препознају по једном битном запажању, а то је да слике које је створио имају 3D ефекат и помало необичан приказ људске фигуре. Кустоси приликом посете истичу и податак да је збирка представљена у Галерији Матице српске заправо збирка од 17 дела славног уметника, која се данас чувају делом и у Националном музеју модерне умјетности у Загребу, као и да су настала након прве Шумановићеве посете Паризу.

Са друге стране, изложба под називом „Урош Предић, Живот посвећен лепоти и уметности“ у потпуности оправдава оно што је у називу изложбе наведено, кроз призоре дочаране врхунским запажањем поменутог уметника. Врхунско сликарство Уроша Предића дочаравају слике као што су „Весела браћа“, „Косовка девојка“, „Девојка на Студенцу“, „Сироче на мајчином гробу“, „Херцеговачки бегунци“, као и многе друге, од којих велику пажњу привлачи дело „Надурена девочица“, за коју се може рећи да је заштитни знак ове изложбе. Предићева дела се налазе у многим музејима, као и у приватним колекцијама, од којих су поједина први пут изложена управо у оквиру поставке Галерије Матице српске.

Интересантно је да изложба привлачи велики број младих посетилаца, како кроз школске посете, тако и реализацијом радионица и едукативних програма, те можете видети ученике како остављају коментаре у књизи утисака истичући да су изложбе сјајне и да су заиста уживали у њима. За оне који нису у могућности да дођу у Нови Сад док изложбе трају, поменуте могу посетити виртуелно, путем презентације на сајту Галерије Матице српске, уживајући и на тај начин у стваралаштву врхунскихуметникаса наших простора.

 

Текст и фотографије Дарија Сворцан

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању