И ОНА ЋЕ НОСИТИ БАКЉУ
Јапанка Кане Танака напунила 119 година

Најстарија особа на планети има 119. година и припрема се да носи олимпијску бакљу, у мају, у Јапану.

Кане Танака, која је два пута победила рак, преживела две глобалне пандемије, а данас не може без газираних пића, носиће бакљу док буде пролазила кроз Шајм, у њеној матичној префектури Фукока. Породица ће је гурати у инвалидским колицима већим делом њене трасе од сто метара, али је ова суперстогодишњакиња (назив за особе старије од 110 година) одлучна да на својим ногама пређе неколико метара и усправно преда бакљу следећем носиоцу. За тај догађај већ има спремне нове патике, које јој је породица поклонила 2. јануара ове године, за њен 118. рођендан.

– Дивно је што је доживела толико година и што још може да води активан живот. Желимо да и други људи то виде и да се осећају надахнуто, а не да мисле да је старост само животно доба препуно препрека – каже њен унук Ејџи Танака (61).

Када су је за последњи рођендан питали у чему је тајна дуговечности, одговорила је – у томе што једе укусну храну и учи.

Танака је рођена 1903, када су браћа Рајт извела први лет авионом у историји ваздухопловства и када је рођен и Џорџ Орвел. Удала се у деветнаестој за власника продавнице пиринча и са њим родила четворо деце. У продавнци је радила све док није напунила 103 године. Има петоро унучади и осморо праунучади. Преживела је два светска рата, шпанску грозницу 1918, сва је прилика и да ће корона пандемија бити део њене прошлости.

– Не сећам се да је много говорила о прошлости… Она је веома окренута будућности, заиста ужива да живи у садашњости – каже унук Ејџи.

А стара је скоро колико и модерне ОИ које су почеле да се одржавају од 1896. Када су се ОИ одржале у Токију 1964, Танака је имала 61 годину. Када се изброје и летње и зимске ОИ, овогодишње у Јапану ће бити педесете одржане за њеног живота.

Танака сада живи у старачком дому, где се обично буди око шест сати и ужива у  игрању стратешке друштвене игре „отело“. Танакина породица, која није могла да је посети последњих 18 месеци због пандемије ковида 19, каже да су радозналост и бављење математиком тајне њене оштроумности и здравог тела.

Танака није једини суперстогодишњак у Јапану. Према јапанском Министарству здравља, рада и социјалне заштите, прошле године је у овој земљи евидентирано више од 80.000 суперстогодишњака, чиме низ од педесет година узастопног раста броја особа старијих од 110 година није прекинут. Лане је на сваких 1565 становника Јапана долазио један старији од сто година, а међу њима жене чине 88 одсто. Очекивани животни век жена у Јапану је 87,45 а мушкараца 81,4 године.

 

Приредила Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању