Зачарани Парк скулптура
ЈАСЕНОВО У ЈУЖНОМ БАНАТУ

Пре 18 година уз реку Караш на плажи Гат у непосредној близини банатског села Јасенова, настао је Парк скулптура, највећи и најзначајнији у овом делу Европе. Изгледа као чудесна шума и музеј на отвореном због експоната од пуног дрвета. Вајарска колонија је интернационална манифестација са преко стотину реализованих скулптура еминентних уметника из земље и иностранства. Настајале су годинама и остављене су љубитељима уметности да их чувају и да им се диве.

Радови на овом простору су почели пре више од 20 година. „Са идејом да се целом простору удахне нешто што има везе са културом и уметношћу, а да буде у дрвету и да има везе са јасеном и храстом који окружују целу плажу“ како је рекао оснивач колоније господин Српко Савић. Уз жубор реке, жамор посетиоца плаже, оглашавање преслатких животиња из мини зоолошког врта и скуптуре у центру шуме имају потпуну синергију, у овом необичном кутку Јасенова.

Основна замисао Парка скулптура је да се сви радови који настају на колонији постављају на бетонске постаменте, како би сви учесници имали свој рад изложен у јавном простору. Парк се проширивао, због све веће продукције радова, па данас заузима површину од готово једног хектара.

Очигледно је да је уложена велика љубав и рад а још сасвим мало фали па да буде све буде идеално у овом рају крај реке Караш.

 

Текст и фотографије Гордан Горуновић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању