СВЕТ, КИНА
Једина бележи привредни раст после епидемије

У уобичајеном децембарском дану, у фабрици „Леново“ у Вухану, главном граду централне кинеске провинције Хубеи, индустријски роботи су заузети склапањем производа. Мобилни телефони и таблети сваке секунде силазе са производне линије.

Вухан је у децембру 2019. почео кинеску борбу против „запаљења плућа непознатог порекла“ које је прерасло у глобалну пандемију ковид-19. Град са 11 милиона становника, индустријски центар и транспортна раскрсница, у Кини је био најтеже погођен епидемијом која је локализована крајем марта. У Вухану је од короне оболело 86.829 особа, а преминуло 4.634.

Централно руководство је 22. јануара наредило моментално стриктно ограничење кретања и затварање излазних путева у Хубеију и Вухану. За дуже од месец дана заустављено је убрзано ширења вируса, а за непуна четири остварена је одлучујућа победа против короне у овој провинцији. Последњих месеци се у Кини бележе спорадична обољења. Кинеске власти су, са искуством и приступом који карактеришу брзо проналажење контаката и масовно тестирање – успеле да пресеку путеве преноса заразе.

Епидемија је неизбежно задала тежак ударац Кини, али друга највећа привреда у свету постала је и прва која се вратила расту после пандемије, те тако преузела водећу улогу у контроли вируса али и економског опоравка. И високо аутоматизована фабрика „Леново“, изнова отворена у марту, наставила је са пуним радом и у септембру лансирала своје прве 5Г мобилне телефоне. Са дневним капацитетом од преко 140. 000 произведених мобилних телефона и таблета, она представља оличење економске отпорности и виталности Кине.

Кина је велика земља са огромном отпорношћу, силним потенцијалом и великом флексибилношћу у развоју“, поручује председник Си Ђинпинг.

Организација за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) очекује да је Кина у 2020. остварила раст од 1,8 одсто, као једина велика економија која бележи позитиван резултат. Међународни монетарни фонд (ММФ) предвиђа 1,9 процената, мало изнад властите прогнозе у јуну, а неке друге међународне организације, агенције и институције иду и до 2,3 па чак и три одсто.

Светска привреда ће ове године бити умањена за 4,2 одсто. Очекује се да ће у САД-у БДП бити смањен 3,7 одсто, а у еврозони 7,5 одсто.

Државни савет, кинеска Влада, ове године није поставила специфичан циљ за економски раст, што је изузетак, али је направила практичне планове како би обезбедила отварање више од девет милиона нових радних места и побољшала живот људи.

Пише Борислав Коркоделовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању