Једини воз који саобраћа између Косова и централне Србије

Наш репортер је путовао на релацији Косовска Митровица – Краљево пругом која је на појединим местима толико оштећена да се воз ту креће брзином од само пет-шест километара на сат. Косовска полиција врши контролу у возу на станици Јариње, а од Руднице – српски полицајци

Дуго после 1999. године није постојала ниједна железничка линија из Србије за Косово и Метохију. Због оштећења пруге и железничких мостова према Косову возови нису саобраћали за јужну српску покрајину. Тек почетком 2006. успостављена је прва железничка линија Краљево – Звечан, а воз Краљево – Косовска Митровица саобраћа редовно од октобра 2013. године, када је отворена железничка станица „Косовска Митровица – Север“.

Срби из Косовске Митровице се присећају када су из овог града путовали путничким, брзим, пословним, експресним и међународним возовима до Београда и даље. Данас возови путују чешће, али другим трасама. На релацији Косовска Митровица – Краљево путнички воз са два вагона, који су истовремено и локомотиве, саобраћа два пута дневно у одласку и повратку. Главна железничка станица је у јужном делу Косовске Митровице у потпуности је запуштена.

Наставак прочитајте у броју 3111.