Jedini voz koji saobraća između Kosova i centralne Srbije

Naš reporter je putovao na relaciji Kosovska Mitrovica – Kraljevo prugom koja je na pojedinim mestima toliko oštećena da se voz tu kreće brzinom od samo pet-šest kilometara na sat. Kosovska policija vrši kontrolu u vozu na stanici Jarinje, a od Rudnice – srpski policajci

Dugo posle 1999. godine nije postojala nijedna železnička linija iz Srbije za Kosovo i Metohiju. Zbog oštećenja pruge i železničkih mostova prema Kosovu vozovi nisu saobraćali za južnu srpsku pokrajinu. Tek početkom 2006. uspostavljena je prva železnička linija Kraljevo – Zvečan, a voz Kraljevo – Kosovska Mitrovica saobraća redovno od oktobra 2013. godine, kada je otvorena železnička stanica „Kosovska Mitrovica – Sever“.

Srbi iz Kosovske Mitrovice se prisećaju kada su iz ovog grada putovali putničkim, brzim, poslovnim, ekspresnim i međunarodnim vozovima do Beograda i dalje. Danas vozovi putuju češće, ali drugim trasama. Na relaciji Kosovska Mitrovica – Kraljevo putnički voz sa dva vagona, koji su istovremeno i lokomotive, saobraća dva puta dnevno u odlasku i povratku. Glavna železnička stanica je u južnom delu Kosovske Mitrovice u potpunosti je zapuštena.

Nastavak pročitajte u broju 3111.