ГОДИНУ ДАНА ПАНДЕМИЈЕ
Једна корона, 100 одговора

У Србији је 15. марта 2020. проглашено ванредно стање. Наш магазин је током наредна три месеца водио „Дневник епидемије“, у коме су бележене, из дана у дан, нове одлуке Кризног штаба, број оболелих, инфицираних… По укидању ванредног стања, мислили смо да је победа над вирусом извесна. Данас, после више од 365 дана борбе, сви смо већ уморни, исцрпљени, на ивици снаге и живаца, помало депресивни и огорчени, многи утучени због губитка најмилијих… Слично је у целом свету

На нашу редакцију је пре неколико дана стигло писмо читатељке из Швајцарске, Лепосаве Јанс-Анђелков, наше жене, родом из Ковина. Она се потрудила да из новина „Luzerner zeitung“ преведе изјаве 100 особа које су они интервјуисали, тражећи им да опишу свој доживљај короне. Ове преводе, заједно са фотографијама анкетираних послала је на нашу адресу, желећи да „Илустрована“ објави како је и колико корона утицала на живот обичних Швајцараца. Издвојили смо неке од њих, као и писмо госпође Лепосаве:

„Драги читаоци из Србије, ево шта нам је, на жалост донео тај сићушан вирусни атом… те сам решила да и вама даље пренесем, из Швајцарске (не плашите се, не може се компјутером вирус пренети) наше доживљаје…

Сви смо ми овде, као и ви тамо, погођени истом Аморовом, не љубавном, већ заразном стрелом, вирусом ковид-19, који нас свакодневно угрожава, отежава живот, рад, смањује егзистенцију на минимум, и доводи нас све до тешких депресија, оболења, пражњења конта, а уз то и много прераних смртних случајева из родбине, на радном месту, колега из школе, са студија, из клуба или комшилука.

Већ годину дана слушамо радио, читамо, причамо, пишемо, телефонирамо, на ТВ гледамо и – само корона. Рани облици превенције, опомене: носите маске, држите одстојање, перите руке сапуном 30 секунди и дезинфикујте алкохолом  после прања, забрана излаза, лок-даун, затварање локала и ресторана, скијашких центара, термалних бања, забрана при сахрани најмилијих да се присуствује, забрана путовања у друге земље… Наше стручно медицинско-виролошко особље даје нам објашњења, узроке настанка, брзе експанзија пандемије, а тренутно управо још и нове модификације истог вируса, агресивнијег, бржег и теже излечивог. Притом следе  опомене и санкције због непридржавања прописа (од 200 до 2000 швајцарских франака). Ево шта нам „Luzerner zeitung“ доноси: 100 изјава и прича људи који су на овај или онај начин доживели корону. Следе излагања неколицине њих.

 

Приредила С. Лазаревић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању