GODINU DANA PANDEMIJE
Jedna korona, 100 odgovora

U Srbiji je 15. marta 2020. proglašeno vanredno stanje. Naš magazin je tokom naredna tri meseca vodio „Dnevnik epidemije“, u kome su beležene, iz dana u dan, nove odluke Kriznog štaba, broj obolelih, inficiranih… Po ukidanju vanrednog stanja, mislili smo da je pobeda nad virusom izvesna. Danas, posle više od 365 dana borbe, svi smo već umorni, iscrpljeni, na ivici snage i živaca, pomalo depresivni i ogorčeni, mnogi utučeni zbog gubitka najmilijih… Slično je u celom svetu

Na našu redakciju je pre nekoliko dana stiglo pismo čitateljke iz Švajcarske, Leposave Jans-Anđelkov, naše žene, rodom iz Kovina. Ona se potrudila da iz novina „Luzerner zeitung“ prevede izjave 100 osoba koje su oni intervjuisali, tražeći im da opišu svoj doživljaj korone. Ove prevode, zajedno sa fotografijama anketiranih poslala je na našu adresu, želeći da „Ilustrovana“ objavi kako je i koliko korona uticala na život običnih Švajcaraca. Izdvojili smo neke od njih, kao i pismo gospođe Leposave:

„Dragi čitaoci iz Srbije, evo šta nam je, na žalost doneo taj sićušan virusni atom… te sam rešila da i vama dalje prenesem, iz Švajcarske (ne plašite se, ne može se kompjuterom virus preneti) naše doživljaje…

Svi smo mi ovde, kao i vi tamo, pogođeni istom Amorovom, ne ljubavnom, već zaraznom strelom, virusom kovid-19, koji nas svakodnevno ugrožava, otežava život, rad, smanjuje egzistenciju na minimum, i dovodi nas sve do teških depresija, obolenja, pražnjenja konta, a uz to i mnogo preranih smrtnih slučajeva iz rodbine, na radnom mestu, kolega iz škole, sa studija, iz kluba ili komšiluka.

Već godinu dana slušamo radio, čitamo, pričamo, pišemo, telefoniramo, na TV gledamo i – samo korona. Rani oblici prevencije, opomene: nosite maske, držite odstojanje, perite ruke sapunom 30 sekundi i dezinfikujte alkoholom  posle pranja, zabrana izlaza, lok-daun, zatvaranje lokala i restorana, skijaških centara, termalnih banja, zabrana pri sahrani najmilijih da se prisustvuje, zabrana putovanja u druge zemlje… Naše stručno medicinsko-virološko osoblje daje nam objašnjenja, uzroke nastanka, brze ekspanzija pandemije, a trenutno upravo još i nove modifikacije istog virusa, agresivnijeg, bržeg i teže izlečivog. Pritom slede  opomene i sankcije zbog nepridržavanja propisa (od 200 do 2000 švajcarskih franaka). Evo šta nam „Luzerner zeitung“ donosi: 100 izjava i priča ljudi koji su na ovaj ili onaj način doživeli koronu. Slede izlaganja nekolicine njih.

 

Priredila S. Lazarević

Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju