Рај у равници
Једнодневна шетња околином Шида

ИЛУСТРОВАНА ПУТОПИС

 

Једнодневна шетња околином Шида

Рај у равници

У Адашевцима је спомен-обележје „Сремски фронт“, Вишњићево чува сећање на Филипа Вишњића, Моровић има две реке, три цркве и четири моста, манастири Привина Глава и Света Петка памте векове, а три језера рибом и лепотом маме пецароше и посетиоце

 

Текст и фотографије Огњан Радуловић

 

Тежак је то задатак био. У дану обићи не тако малу територију Шида, града на стотинак метара надморске висине и површине око педесет километара квадратних. Обићи, задржати се, надивити природним лепотама, знаменитостима, и познатим личностима. А прво питање и дилема: одакле кренути. Јер, шта ако се варљиви временски услови погоршају, па обилазак буде силом (не)прилика скраћен.

Но, време је било издашно, а одлука је релативно лако пала. Обићи прво леву страну аутопута ка Шиду. Тамо где је Војна установа и излетиште „Моровић“ и где се чува успомена на Тита, затим село Моровић и Вишњићево. Па се онда пребацити на другу страну, ка Фрушкој гори.

Село Моровић се налази на ушћу двеју река, Босута и Студве које премошћују чак четири моста. А старо је то место. О томе сведоче остаци тврђаве која се протеже узвишењем уз обалу Босута. Саграђена је половином дванаестог века, а стручњаци претпостављају да би то могао да буде мађарски град из 1154. године који је касније постао власништво деспота Ђурђа Бранковића. Међутим, има и оних који мисле да је утврда нешто млађа и да је саграђена тридесетих година четрнаестог века према налогу мачванског бана Јована Маротија. Датовања се више-мање заснивају на претпоставкама јер археолози никад нису овде обавили истраживања.

У оквиру тврђаве постојала је и православна црква саграђена вероватно почетком 18. столећа. Била је, стоји у записима, саграђена од плетера и покривена шиндром. Крајем прве половине деветнаестог века недалеко од тврђаве подигнута је нова, данашња, црква посвећена светој Богородици.

Путем, недалеко од табле на којој пише „Добро дошли у Моровић“ стиже се до римокатоличког гробља. На њему подигнута Црква Свете Марије, једна од најстаријих сакралних грађевина у Срему. Први помени у писаним изворима потичу из седамнаестог столећа, али према стилу градње, стручњаци су сигурни да се то догодило много раније. Црква на гробљу једна је од две римокатоличке светиње у овом месту. Друга је Црква Светог Рока.

Домаћини подсећају да се око Моровића налази више од 22.000 хектара шуме и да је то иделано станиште високе дивљачи. Лов и риболов јесу туристичка понуда овога краја, али би могла да се знатно унапреди.

Следећа дестинација је село Вишњићево где на сеоском гробљу почивају земни остаци слепог песника и гуслара Филипа Вишњића. Њему је 2010. године у центру места подигнут и споменик, а сваке године одржава се и манифестација „Вишњићеви дани“. Вишњићево је лепо месташце. На улазу у место је табла којом путника намерника обавештавају да је стигао у место славног песника и гуслара. Улицом право стиже се у центар. С десне стране је црква посвећена Светом оцу Николају. Прекопута, у јарко зелену боју окречена, основна школа која носи име, а кога би другог него славног гуслара и песника.