Јелена-заборављена српска принцеза

Приликом одласка из Београда, Јован се жалио Јелени да му је овај други растанак још теже пада од оног у Италији, али се нада да је ово њихов последњи растанак у животу. Кнез Јован Константинович је из Београда донео свом оцу писмо од краља Петра, Орден Карађорђа и „Мирослављево Јеванђеље“. Родитељи младожење су били жељни да чују од свог сина каква им је снаја, а он је био пун усхићења не само њеним изгледом, него и умом и образовањем и једва је могао да дочека свадбу. Руско министарство двора је телеграмом обавестило краља Петра да његова породица треба 19. августа да буде у Петерхофу ради обављања Свете тајне закључења брака између српске принцезе Јелене и руског кнеза из императорске породице Јована Константиновича.
Краља Петра, Јелену и престолонаследника Александра, принц Ђорђе је одвезао на железничку станицу и упамтио је да је Јелена била веома узбуђена. С једне стране, било јој је жао што одлази из Србије, а с друге се радовала вољеном човеку и Русији коју је волела. Принц Ђорђе је тај тренутак сматрао сестриним тријумфом: последњи пут је била у Русији сиромашна рођака великих књегиња, а враћа се као ћерка краља и невеста царске породице. На железничкој станици у Петерхофу високе госте су дочекали свирањем српске химне. Били су
присутни велики кнез Константин Константинович, велика књегиња и кнез Јован, градоначелник Петерхофа и чланови српског посланства.