Jelena-zaboravljena srpska princeza

Prilikom odlaska iz Beograda, Jovan se žalio Jeleni da mu je ovaj drugi rastanak još teže pada od onog u Italiji, ali se nada da je ovo njihov poslednji rastanak u životu. Knez Jovan Konstantinovič je iz Beograda doneo svom ocu pismo od kralja Petra, Orden Karađorđa i „Miroslavljevo Jevanđelje“. Roditelji mladoženje su bili željni da čuju od svog sina kakva im je snaja, a on je bio pun ushićenja ne samo njenim izgledom, nego i umom i obrazovanjem i jedva je mogao da dočeka svadbu. Rusko ministarstvo dvora je telegramom obavestilo kralja Petra da njegova porodica treba 19. avgusta da bude u Peterhofu radi obavljanja Svete tajne zaključenja braka između srpske princeze Jelene i ruskog kneza iz imperatorske porodice Jovana Konstantinoviča.
Kralja Petra, Jelenu i prestolonaslednika Aleksandra, princ Đorđe je odvezao na železničku stanicu i upamtio je da je Jelena bila veoma uzbuđena. S jedne strane, bilo joj je žao što odlazi iz Srbije, a s druge se radovala voljenom čoveku i Rusiji koju je volela. Princ Đorđe je taj trenutak smatrao sestrinim trijumfom: poslednji put je bila u Rusiji siromašna rođaka velikih knjeginja, a vraća se kao ćerka kralja i nevesta carske porodice. Na železničkoj stanici u Peterhofu visoke goste su dočekali sviranjem srpske himne. Bili su
prisutni veliki knez Konstantin Konstantinovič, velika knjeginja i knez Jovan, gradonačelnik Peterhofa i članovi srpskog poslanstva.